Фандъкова разкри ще има ли нови по-строги мерки в София

Данните, числата показват, че има едно задържане, но това не бива да ни успокоява. Не бива да допускаме отново рязък скок в хоспитализациите, защото каквато и да е здравната система, тя не би издържала при един такъв натиск. Това заяви кметът на София Йорданка ФандъковаЙорданка Фандъкова Йорданка Асенова Фандъкова е родена в Самоков. Завършва средното си образование в 35-а руска в "Денят започва с Георги Любенов".

По думите й, ако мерките в момента се спазват, няма да има нужда от ново затягане, но това зависи от нас - да носим маските, да спазваме дистанция, да се въздържаме от събирането с много хора. Кметът на София допълни, че ако мерките не се спазват, е съвсем естествено да се налагат по-строги такива. Тя обаче изрази надежда, че това няма да се случи, защото според нея все повече софиянци спазват мерките.

"От 1 до 20 ноември само за три седмици броят на хората, които са постъпили в болница, е нараснал с над 1300 души. Това е огромен натиск към здравната система, към болниците в София. Първата седмица имаме над 500 души повече, втората седмица - около 500 души, третата седмица вече е малко над 140 души. Това означава, че здравната система и болниците с много усилия и с много организация успяха да дадат възможност на хората да се лекуват", заяви Фандъкова.

Според нея, за да има глътка въздух за болниците, е било нужно да се даде възможност на хора с леки симптоми да могат да получат внимание от страна на лекар и възможност за изследване, затова и са създадени COVID отделения в общинските ДКЦ-та.

За вчера България е била първа по смъртност от COVID-19 в ЕС

"Вече за по-малко от 10 дни имаме над 2500 души, преминали през тези кабинети. В 11 общински ДКЦ-та има разкрити такива отделения, там освен лекарски преглед се дава възможност за тестване с антигенен тест - за хората, изпратени от личен лекар, или със симптоми - той е безплатен, а за хора, които просто искат да се проверят, се заплаща. Освен това се правят кръвни изследвания, при необходимост и рентгеново изследване", обясни кметът.

Относно коледните базари са заложени много строги изисквания и стриктно се проверява за спазване на мерките, категорична беше Фандъкова.

Въпреки COVID-19 коледният дух дойде в София

"Единият от базарите вече е отложен, този на площад "Славейков". Още от снощи следим коледния базар в Градската градина, за съжаление това, което видях, не ме удовлетворява, ще проверим днес дали организаторите могат да осигурят спазването на мерките, ако това не се случи, ще го затворим".

Коментари

 1. 2020.11.21 | 10:15
  Вън самоковската лъжлива ку рва от Московска. Данните и числата показват точно обратното, хоспитализираните, кандидатите в реанимация и умрелите растат така, както растяха и преди месец - и това ще продължи, докато не се направи нещо, което може да спре разпространението при сегашното положение. А то е, че благодарение на тая и на районните кметове в София вече има заразоносители навсякъде и нищо освен два месеца пълен блокаж и след него строга политика за масови тестове и проследяване и строга карантина на контактите няма да го спре.
  1. 2020.11.21 | 13:44
   И какво да направят като хората правят напук.Заведенията работят след 23.30,не се носят маските правилно,няма дистанция,наруава се карантината.Вече хората не се изследват,за да избегнат карантината.И кой е виновен,че сме тарикати
  2. 2020.11.21 | 12:24
   Пълен, като запека дето ви го докарва на гейберастията един ден без ан ално онождане от свинчугата.
  3. 2020.11.21 | 11:29
   Къв пълен блпкаж бе, чумавец! Я си оди нс мака ти в пут%*#£ и си се самоблокирй у нейоя шахта до смрт!
 2. 2020.11.21 | 12:49
  Да ти е.б.а майката кикирица самоковска, вън от София мижитурке
 3. 2020.11.21 | 12:02
  Барозу мина с мерцедес на НСО през София и през тонираните стъкла успя да види какво представлява седесарската демокрация: "Българите са много бедни, каза в интервю". Това го казва португалец, чиято страна се смята за изоставаща в ЕС, но България се оказа много по-зле.
 4. 2020.11.21 | 11:57
  Хем й се даде да разбере, че не е желана в София, хем вади самочувствие - ще стяга мерките. А можеше да се откаже от поста си в името на справедливостта, да го даде на истинския победител - Мая Манолова, да покаже че все пак в СДС имат капка морал. Но не, сложи д.упе на кметския стол заедно с вмирисаната си спаружена пичка и ще наказва. В СДС морал няма, това са мафиоти.
 5. 2020.11.21 | 11:53
  що били някога "приятели" с мъжа й... Обаче, СДСвинята от Банкя призна че няма приятели, и как ще има, жена не можа да се задържи до него, та приятел. Остава мъжлето на синята мажоретка Фънди да е от бандата на Бойко Тиквата и е поставена в кметството като "наше момиче".
 6. 2020.11.21 | 11:49
  става за нещо. Всичко е показност, за удоволствие на СДСвинята от Банкя и при ВИП-посещение на брюкселско величие. Прави' 6 месеца 100м от улицата - само пред дома на Тиквата в София и 4 милиона отидоха в канализацията. Почна Графа, за 3 години ходене по талпи и тараби широки по 1.5м, в мръсотия и кал и 30 милиона не се знае къде отидоха. Но синята квачка не е виновна, в затвора е неин заместник. Софие е пример за седесарски грабеж.
 7. 2020.11.21 | 11:44
  измамница и престъпничка избрана с измама мамицата ти мръсна да eбa герберастка
 8. 2020.11.21 | 11:43
  4000 случая на ден задържане това си е чисто безконтролно разпространение. В Япония имат само 100 случая на ден какво ви говори това че сте некадърни.
 9. 2020.11.21 | 11:42
  сега вместо да се засрами, че я пробутаха с гласовете на циганявтите, а белите въобще не гласуваха за нея, се кани да стяга мерките. Така им се пада на сините софийски говеда, така им се пада.
 10. 2020.11.21 | 11:39
  в София победи Мая Манолова, тя е истинския кмет на столицата, без кюфтета и чалга, без по 80лв на цигански глас, без армаган - скубанакокошка, без преравяне на бюлетините преди броенето.
 1. 1
 2. 2

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Общество

още

Анкета

Одобрявате ли наложеното вето от страна на България за членството на Северна Македония в ЕС?

Одобрявате ли наложеното вето от страна на България за членството на Северна Македония в ЕС?

Избрано от Интернет