Проф. Младен Григоров пред novini.bg: Лакомията ще ни затрие, скоро няма да се справим с Ковид-19

  • 20 ноември 2020 10:09

  • 18082
  • 0
Проф. Младен Григоров пред novini.bg: Лакомията ще ни затрие, скоро няма да се справим с Ковид-19
© youtube, булфото/архив/

България е на първо място в Европа по смъртност от сърдечносъдови заболявания, като 64 на сто от хората умират от тях. Какво се случва с тези болни в условията на коронакриза? Как именит професор може да стане жертва на лакомията на измамници в интернет? Разговарям с един от най-добрите наши специалисти в тази област  - проф. д-р м.н. Младен Григоров. Той е много известен специалист в медицинските среди, близо 30 години е бил военен лекар, има три специалности - физиотерапия, вътрешни болести и кардиология. Проф. Младен Григоров е един от първите със сертификат за инвазивна кардиология и е сред основоположниците й у нас. Бил е директор на правителствена болница и зам. директор на ВМА. Има над 200 научни труда, 17 издадени книги и е автор /в колектив/ на единствения учебник у нас по кардиология.

"В медицината има един принцип, който в превод означава "намалени съпротивителни сили". Когато човек има повече болести, а обикновено над 65 години, според СЗО, има между 3 и 6 болести, то е съвсем логично 1-2 от тях да засягат кръвообръщението и сърдечносъдовата система. Всяка добавена инфекция като сегашната, насложена върху един такъв терен, улеснява лошото развитие на болестта. На тази основа вирусната инфекция обичайно протича по-зле. Няма доказателства обаче, че вирусът усложнява заболяванията на сърдечносъдовата система.

Хората са много уплашени от коронавируса.

Онези, които имат хронични заболявания, не само сърдечносъдови, дори когато се обострят болежките им, вече не смеят да постъпват за болнично лечение, понеже се страхуват от вируса. В това аз виждам огромна грешка от страна на ръководителите на нашето здравеопазване. Тя е следната: когато натикаме в една съща болница заразените с Ковид-19 и други, страдащи от различни болести, то никакви мерки не могат да ограничат разпространението на заразата. По една проста и логична причина -
уредите, с които се изследват болните са едни и същи.

Като например рентгена, през който минават и едните, и другите.

Същото е с общите лаборатории и т.н.. Аз отдавна предложих заразените с Ковид-19, които най-много са в големите градове като София, Пловдив и Варна, да се обособят в отделни болници. В тях да се назначат лекари и сестри с много високи заплати, поради риска, който поемат. Така смятам, че могат да бъдат лекувани по-добре и по-навреме заразените с коронавируса. А всички останали, които имат различни други заболявания, ще могат да се лекуват в останалите здравни заведения.
Сега обаче

по нареждане на МЗ ние нямаме право да приемаме плановите болни,

които са с хронични заболявания. До пролетта те ще са вече много по-болни, ако изобщо оцелеят и лечението им ще струва много повече, тъй като състоянието им ще се усложни в пъти повече. Ще ви дам пример от моята област: сърдечната недостатъчност е едно масово заболяване и заема около 2% от общата популация на което и да е население по света, а след 65 годишна възраст вече се разпростира върху над 15 на сто от хората. Освен това то е хронично заболяване, което не може да се спре, има 4 стадия, като последният е най-опасен, защото смъртността е близо 50 на сто. Те се нуждаят всеки месец от терапия и закрепващи лекарства, но сега това е невъзможно. Какво става с тях?!

Не мога да разбера защо подобни проблеми не се решават - те са чисто организационни и не струват никакви пари!

В София има над 80 болници и наистина не виждам какви са причините да не се въведе ред така, че да може да бъдат лекувани всички нуждаещи се. Направиха поне фургоните пред болниците, което е добре. Но никак не е хубаво, че там назначават неопитни студенти и лекари без практика, защото точно те трябва да правят разпределението на постъпващите болни и с няколко елементарни уреда и правилна анамнеза, всеки опитен лекар може да прецени дали да връща заразените за лекуване вкъщи или да бъдат настанени в интензивно отделение. Това е една иначе полезна практика във военно време. Няма какво да се лъжем - ние сме във военно положение.

Как да се нарича държава, в която оставят болни хора да мрат като псета на стълбите?!

За съжаление аз не съм оптимист и смятам, че скоро няма да се справим с коронавируса.

Лечението засега е изцяло симптоматично, нямаме причинно лечение, което да удря директно вируса. Мисля, че за цялото човечество идат трудни дни. И не само по повод на коронавируса, а и по отношение на природата, климата, глобализацията и най-вече безкрайната лакомия. Аз тези дни лично станах жертва на лакомията на някакви хубостници, които са публикували в сайта си измислено интервю с мен, каквото никога не съм давал. Става въпрос за реклама на някакво лекарство /Cardio NRJ/, което не съм рекламирал, не познавам, а то може да е опасно за болни поциенти. Десетки хора ми звъняха, включително и бивш наш премиер, да питат вярно ли е, че въпросното лекарство чистело като "коминочистач" кръвоносните съдове и удължавало живота! Това е не само медицински, а и биологичен абсурд и подобни глупости не бих могъл и не съм казвал никога. Дано хората не се подведат да го купуват, аз вече сигнализирах  прокуратурата и ГДБОП и се надявам да издирят и накажат злосторниците." 
 

Последвайте канала на

Аделина Делийска
18082 0

Свързани новини

Водещи новини