Справедливо ли плащаме за вода?

18 ноември 2020 15:54

Справедливо ли плащаме за вода?
© булфото /архив/
1273 0

Ще поскъпне ли водата след приемането на законопроекта за промени в Закона за "В и К" услугите? Справедливи ли са предложените промени и за кои потребители? Продължава общественото обсъждане на предложените промени, които, според експертите, целят да ни доближат да европейските стандарти при ползването на тази услуга. Те са категорични, че измененията в досегашният закон, който не е променян вече 15 години, се правят, за да се постигне повече справедливост при ползването на услугата. И хората, които имат повече имоти да плащат по-скъпо за вода, от онези с по едно единствено жилище.

Самите промени в никакъв случай не водят до оскъпяване на водата.

Правят се корекции само за да се подобри водоползването в страната. Няма текстове в законопроекта, които да казват, че водата ще поскъпне. Но има опасения сред някои граждани и политици, че измененията на два от компонентите при формиране на стойността на водата, ще доведе до поскъпване. Но експертите са категорични, че при равни други условия цената на водата трябва да падне за онези, които притежават по 1 жилище, за сметка на онези, които притежават повече имоти. Примерно, ако имаш къща в провинцията и ходиш там по веднъж годишно, но стане авария по отклоненията за къщата ти, то В и К операторът ще дойде и ще я отстрани. Тази авария струва близо 4-5000 лева, но от теб ще вземе само 1 лв. Ако плащаш твърдата компонента всяка година за поддръжката и възможността винаги, когато отидеш в тази къща да ползваш питейна вода, то постоянните жители на това селище ще плащат по-малка цена за водата. Това е един нагледен пример.

Цената се формира така, че да покрие разходите на оператора

и в цялост цената ще е по-ниска. Имаме компонента на ценообразуването и разходите, свързани с поддръжката на системата се отделят от онези, които са свързани пряко с доставката на 1 кубик вода. Т.е. не става дума за надграждане, а за преразпределение на разходите в цената. С две думи - по-заможните хора с по няколко жилища, които искат по всяко време да имат вода в имотите си, ще плащат тази компонента от цената. А останалите, които имат по едно жилище ще плащат по-малко. Досега те заплащат през цената на водата разходите и на по-състоятелните си съграждани, за да имат постоянно вода в няколко жилища.

Защо и след 30 години хиляди българи по вода ходят, но жадни стоят

Промените целят по-справедливо разпределение на разходите за вода.

Такава е практиката в почти всички страни в ЕС, не правим нововъведения тук, а се изравняваме със събратята ни в съюза. Най-големият спор обаче предизвикаха предложенията някои от по-малките общини - 8 на брой да се окрупнят и в една област всички общини да ползват един В и К оператор. В тези малки общини се поддържа ниска цена на услугите досега и там вероятно питейната течност ще поскъпне. Ако, разбира се, се приеме в сегашния вид предложеният законопроект и се приложи стратегията за окрупняване, теоретично на някои от тези 8 места цената на водата ще скочи дори двойно.Затова е важно сега, по време на обсъждането, кметовете на тези места да проявят инициатива и да се договорят за по-плавно преодоляване на тези изменения, които за мнозина ще са като бум.

Чудо! Плащаме като за златна вода, а пием кална в режим

Само в 8 от общо 265-те общини в държавата може водата да поскъпне

и това са онези, които досега имат общински В и К дружества. Сред тях са Петрич, Брацигово, Сандански и др.. Кметовете им трябва да защитят интересите на своите съграждани, но не и с цената на това за пореден път да бъде спрян целият закон, само защото не уйдисва на няколко общини. Важно е да се намери механизъм да избягване на драстичното поскъпване за хората, но не бива да се нарушават правата на мнозинството заради малцинството. В този смисъл е и примерът с Кресна, където не желаят да се окрупняват в една областна структура за В и К услуги. Но преди близо 2 години там имаха проблем с безводието и искаха пари /над 300 000 лв./от МРРБ, за да си оправят проблемите. Е, да, ама тези пари са взети от средствата на останалите общини. Това не е солидарност.
Законопроектът трябва да върви напред, сега му е времето всеки да участва в обсъждането му, за да се изработят най- коректни правила, за да се спрат безумните течове на места от по 60 на сто, за да се подобри качеството на питейната вода. Колко ни е важно е да сме европейци сред европейците и за водата, която пием, да си плащаме справедливо?!

Аделина Делийска
1273 0

Свързани новини