Големите вериги признават, че "зелените коридори" водят до конфликти с клиентите, искат промяна

  • 18 ноември 2020 12:02

  • 1170
  • 6
Големите вериги признават, че "зелените коридори" водят до конфликти с клиентите, искат промяна
© Булфото, архив

Сдружението за модерна търговия, в която членува 12 от най-големите търговски вериги у нас, излезе с позиция във връзка с т.нар. "зелени коридори" за пазаруване. От бранша смятат, че ограничението не изпълнява ефективно ролята си на защита за хората над 65 години и затруднява останалите. Компаниите имат готовност за съвместна разяснителна кампания с Министерство на здравеопазването с апел за въздържане от пазаруване във времето от 8:00 до 10:00 сутринта за хората под 65 години.

Мярката не създава по-безопасна среда за пазаруване, напротив – води до опашки и рискови струпвания на хора пред магазините в началото и в края на „коридора“, отчитат от сдружението.

"Във време на пандемия екипите на търговските обекти и цялото общество станаха свидетели как това предизвиква оправдан страх и разбираемо недоволство сред потребителите. Мярката няма да изпълни ролята си да бъдат защитени уязвимите хора, защото тяхно право е да изберат часове за пазаруване извън обявения коридор. А в медиите се чуха достатъчно гласове, че препоръчителният диапазон от време не е и няма как да бъде удобен за всички", се казва още в позицията, изпратена до медиите.

Веригите отбелязват и мнението на омбудсмана Диана Ковачева смисълът на мярката би трябвало да е в това да дава, а не да отнема права. Според Сдружението за модерна търговия, въведените зелени коридори ни изправят пред втората хипотеза.

Друг аргумент е, че мярката нарушава и правата на хората под 65 години. Тя затруднява тяхното пазаруване и обърква техния дневен ритъм. Широкият интервал от три часа ги ограничава допълнително, предвид факта, че родителите на ученици и малки деца сутрин са заети с грижите за тях и с помощта в организацията на онлайн обучението им, а на работещите дистанционно възрастни се налага да пазаруват след 16:30 заради забраната за пазаруване в зеления коридор.

"Така допълнително и изкуствено се създават предпоставки за струпвания и неспазване на противоепидемичните мерки за социална дистанция. Ограничението затруднява и работещите на сменен режим. Мярката е на практика неизпълнима, защото на служители на веригите или на охранителни фирми се налага да определят възрастта на клиентите по външни белези, което е повод за конфликти. По закон те нямат  правомощия да изискват и проверяват лични документи", подчертават още от сдружението.

Те не крият, че служителите влизат в конфликтни ситуации с клиентите. Веригите добавят и това, че мярката не е била обяснена правилно. 

Компаниите от Сдружението за модерна търговия напомнят, че търговските вериги влагат значителни средства, за да гарантират безопасна среда за потребителите и екипите – за регулярни дезинфекции, за предпазни средства, за плексигласови прегради, за информационни материали и т.н. Прилаганите превантивни мерки срещу КОВИД-19 би следвало да гарантират безопасно пазаруване за всички потребители, независимо от тяхната възраст или от избраното от тях време за пазаруване.

Предложението е да отпадне „зеленият коридор“ за посещение в магазините на хора на и над 65 години.

Напрежение пред магазините заради "зеления коридор" за пенсионери

Готови сме за провеждане на съвместна кампания с Министерство на здравеопазването, насочена към хората под 65-годишна възраст, с апел за въздържане от пазаруване в интервала от 8:00 до 10:00 ч. Така всеки  ще получи възможност доброволно да прояви социална отговорност като спазва препоръката, без да е задължен за това, независимо от своята възраст и съобразно личния си дневен режим, а при невъзможност или при неотложна нужда ще може да пазарува без ограничения. Тази гъвкавост ще премахне както опасните струпвания на хора, предизвикани от сегашната мярка, така и недоволството и напрежението. В лицето на Сдружението за модерна търговия властите у нас имат партньор, който ще подкрепи подобна кампания с още разяснителни мерки в търговските обекти на компаниите.

Последвайте канала на

Novini.bg
1170 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар
...

2020.11.18 | 18:23

6
Действаща мярка е не да се ограничават едни за сметка на други възрасти, а да се следи в магазините да не се натрупват твърде много хора едновременно вътре. Така всеки ще пазарува когато може и ще е относително сигурен че ще може да се спазва дистанция от другите клиенти.

2020.11.18 | 13:21

5
Да делиш хората в България е малоумщина. Съединението прави силата, не деленето. Така се настройва обществото един срещу друг.
Ама

2020.11.18 | 13:12

4
Не бъдете ТЪПИ и пишещите и четящите!Един цял рейс пълен с всякаква възраст хора слизат и влизат в Кауфланд и там хоп,изведнъж тоя има право да пазарува,а тоя няма!Точното определение е ИДИОТИЗЪМ!!!
Ама

2020.11.18 | 13:12

3
Не бъдете ТЪПИ и пишещите и четящите!Един цял рейс пълен с всякаква възраст хора слизат и влизат в Кауфланд и там хоп,изведнъж тоя има право да пазарува,а тоя няма!Точното определение е ИДИОТИЗЪМ!!!
човек

2020.11.18 | 12:53

2
Просто няма никакъв ефект от тези измислени зелени коридори ,някой да трупа точки се направил на умен.
Големи

2020.11.18 | 12:09

1
Гевезета тия хора в бг!Нямат угаждане!Не са свикнали на ред и изпълнение.Само мънкат у недоволстват.Голяма лиготия.

Добави коментар

Водещи новини