Столичната полиция ще следи и глобява с 440 камери

  • 16 ноември 2020 19:36

  • 1001
  • 4
Столичната полиция ще следи и глобява с 440 камери
© bulphoto (архив)

440 камери започват да ловят нарушителите в София. Досега основно камерите в София се ползваха за наблюдение. Отскоро обаче с тях ще могат да бъдат санкционирани и нарушения като минаване на червено, непоставяне на колан или говорене по телефон, докато шофираме. Тези нарушения ще бъдат изпращани директно на пътната полиция, съобщава БТВ.

„Електронните очи“ ще наблюдават всяко ключово кръстовище в София. Санкциите ще налага автоматична система. Целта е премахването на човешкия фактор. Така на практика, ако решим да паркираме автомобила си на пешеходна пътека например.

Ето как в Перник следят опазването на обществения ред

Дори и да няма полицаи наблизо - още със слизането вече ще сте глобени. Под прицела на камерите ще попаднат и всички други нарушения. „Оптичният зум е минимум 30 пъти, така че това позволява контрол на абсолютно всичко. Минаването на червен светофар... по-дребни нарушения от типа на неносене на колан и говорене по телефона, естествено със съответната видео обработка също могат да бъдат установени“, обясни Димитър Петров - директор на "Управление и анализ на трафика".

Устройствата могат да разпознаят автомобилите според екостандарта му.

„Ако бъде обособена в центъра ниско емисионна зона, тези камери са монтирани на входовете и изходите на тази централна зона и при преминаването на автомобил, който не отговаря на граничната... да кажем ако е под ЕВРО 4, ако е такъв стандартът, който е забранен в зоната - автоматично системата го засича и му издава съответното наказание“, каза още Петров.

Очаква се новата система да работи до няколко седмици. След въвеждането на неприсъствения фиш, това е поредната мярка в борбата с недисциплинираните шофьори в София.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1001 4

Коментари 4

Добави коментар
Bogdan

2020.11.17 | 00:02

4
Хунтата търси доходи. За това сме на улицата!
Възмутен

2020.11.16 | 23:58

3
Това не може да е вярно. Има закон за движение по пътищата. Там е записано какви са камерите и за какво служат. За превишена скорост. Всичко останало е измислица. Не е уредено нормативно.
Огнян

2020.11.16 | 21:09

2
Крайно време е във всяко семейство да поставят по една камера и да ни следят,но пак няма да видят пълнене на чекмеджета защото спициалистите са много отбрани.
ето така

2020.11.16 | 20:14

1
роботите започнаха да превземат планетата Земя...

Добави коментар

Водещи новини