"Галъп": 57,9% от българите искат първо да се уредят отношенията ни със Северна Македония, преди тя да стане член на ЕС

  • 13 ноември 2020 10:52

  • 1557
  • 3
"Галъп": 57,9% от българите искат първо да се уредят отношенията ни със Северна Македония, преди тя да стане член на ЕС
© Колаж: Novini.bg/ Pixabay

Българските граждани са силно взискателни към Северна Македония. Те подкрепят приемането на страната в Европейския съюз и потвърждават традиционна си висока съпричастност към държавата, с която имаме обща история. Хората у нас обаче категорично искат първо уреждане на отношенията със Скопие, преди да се мисли за членство на югозападната ни съседка в ЕС. Категоричното условие е Скопие изпълнява бързо договора си с България. 

Това показва кратко изследване на „Галъп интернешънъл болкан“, проведено сред 808 пълнолетни българи с пряко интервю „лице в лице“. Теренът на изследването беше между 29 октомври и 6 ноември. Сондажът е част от независимата собствена ежемесечна изследователска програма на агенцията.

Респондентите бяха помолени да изберат кое от следните две е по-близо до тяхното лично мнение: „Най-важно е Република Северна Македония да стане член на Европейския съюз, дори и да не са съвсем уредени нейните отношения с България“ или „Най-важно е да бъдат уредени отношенията на Република Северна Македония с България, а не е толкова важно дали Република Северна Македония ще стане член на Европейския съюз“. Първото избират 5,8%, второто 57,9%.

България заплаши да блокира пътя на Северна Македония към членство в ЕС

Въпросът стана важен заради разразилия се напоследък спор кое е по-бърз приоритет: Северна Македония да бъде в ЕС или по-скоро изчистването на десетилетните историческите спорове. Важен въпрос е също дали проблемите трябва да се изгладят, преди да се говори за членство в ЕС, или пък именно членството в ЕС би могло да създаде среда, в която да бъдат преодолени и проблемите.

Въпреки че по такъв тип теми трудно може да се очаква детайлна масова запознатост, инстинктът на българското общество е ясен.

Соломон Паси: Мястото на Македония е в ЕС, а не на изток от Черно море

Немалък дял, 36,3%, признават, че не могат да преценят – това е очаквано заради по-сложния характер на темата. На пък затова и въпросът е зададен максимално опростено.

Трябва ли Македония да е член на ЕС? Само 6,1% държат България да не подкрепя близката си република при никакви условия. Така се доказват и изводите от поредица изследвания, назад в годините, свързани с темата. Те показват, че българското общество не е загубило, въпреки десетилетната разделеност, съпричастността си към Скопие. Преди години, например, обществото ни по-скоро остана на страната на Скопие в спора с Атина.

И все пак, безусловна подкрепа за членство в ЕС дават само 8%. Чувствително мнозинство от 51,1% избира опцията „България трябва да подкрепи Република Северна Македония да стане член на Европейския съюз, само при условие че Република Северна Македония бързо изпълнява договора, който има с България“.

И по двата индикатора, електоратите на всички основни партии са на практика на едно мнение. Известно изключение е този на ДПС, където най-осезаем е делът на онези, които се затрудняват да отговорят. Подобна е картината и сред дистанцираните от политиката българи. Но и в тези две групи, „бързата писта“ за Скопие се споменава съвсем рядко в отговорите, за сметка на ясните условия.

В Северна Македония вече не са толкова обнадеждени, че ще се разберат с България

Най-младите групи не са особено запознати с темата. Другите демографски фактори по-скоро повлияват слабо. Явно става дума за консенсусна тема.

Данните са част от ежемесечната независима изследователска програма. Изследването е проведено между 29 октомври и 06 ноември 2020 г. сред 808 души по метода „лице в лице“. Извадката е представителна за пълнолетното население на страната. Максималното стандартно отклонение е ±3.5% при 50-процентните дялове. 1% от извадката е равен на около 55 хиляди души.

Радина Лазарова
1557 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Вес

2020.11.13 | 12:58

3
Погледнете им пресата и он лайн порталите на тези гадове .Днес отбелязват някакъв ден от освобождаването на скопие от българския фашистки окупатор.Най тържествено и гадно.Просто нямам думи що за наглост и омраза към нашата страна е изградена там за 50 години от сърбити. Никакъв ЕС за тези бушмени да гният като гниди в собствената си дупка.

2020.11.13 | 11:23

2
улица Скопие и подобни да прекръстим на ген Любен Гоцев,Баба Цола ,Андрюша Лукановский ..

2020.11.13 | 11:08

1
Не е вярно! 100% от българите не искат македонягите в ЕС.

Добави коментар

Водещи новини