Цяла средновековна крепост риголвана от иманяри, търсещи злато

  • 12 ноември 2020 13:40

  • 4378
  • 2
Цяла средновековна крепост риголвана от иманяри, търсещи злато
© Булфото

Мащабно разораване на дълбочина почти метър реализират необезпокоявани иманяри над новозагорското село Караново.

Останките от античната и средновековна крепост са познати на специалистите и според закона са паметник с национално значение. Това не пречи на иманярите да риголват цялата територия на крепостта, сривайки малкото останало от кулата и крепостните стени, с надеждата да намерят метални предмети, годни за продажба.

Иманяри източвали езеро, за да търсят съкровища

По време на издирване и регистрация на недвижими ценности на културата, археологът Веселин Игнатов се е натъкнал на резултатите от няколко годишната дейност, предава Булфото. С

еверно от крепостта има останки от селище, където почвата е съвсем прясно обърната преди дни до скалата, и навсякъде има начупени останки от древна керамика, парчета от стъклени бижута и други артефакти, по-трудни за реализация на черния пазар.

Районът е изключително богат на археологически забележителности - световно известната селищна могила в Караново, Източната могила, където преди десетина години археолозите откриха антична гробница, колесница и редки чаши тип "боскореале", както и Дългата могила, изучавана от археолога Митьо Кънчев през 70-те години на миналия век. Останалите неиследвани могили по труднодостъпните места са многократно атакувани от иманяри, и повечето приличат на кратер на вулкан заради вертикалните изкопи от върха.

 

Последвайте канала на

Novini.bg
4378 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2020.11.12 | 17:02

2
Какво е риголвана?

2020.11.12 | 15:02

1
Държавата и археолозите спят дълбок сън! Вас ли ще чакат иманярите да се наканите да си свършите работата? Те цели могили се бутат и продължават да се бутат до ден днешен, римски вили и антични селища се риголват от край време и никой не си е мръднал пръста, няма и за какво да си го мърда, защото вече всичко е попиляно, повтарям - ПОПИЛЯНО! Питайте ей тия - "ГРИЙН ТЕХ - ТЕОДОРА ПАУНОВА ЕТ" през 2016 г. какво направиха с голямата могила в с. Капитан Димитриво, построиха фермата за био тор и лека полека всички могили в периметъра на фермата ще изчезнат, защото ще бъдат застроени/бутнати! Една от двете 4-метрови могили вече липсва, през 2016 г. на нейно място се появи хале/склад! Гешев...?

Добави коментар

Водещи новини