Приеми, че животът ти не е толкова важен

  • 10 ноември 2020 15:46

  • 11839
  • 0
Приеми, че животът ти не е толкова важен
© Колаж: Novini.bg

Когато имаме една история, хипотетична история, за един човек… хипотетичен, измислен човек – нека го наречем… доцент Мандръсъров, пред когото има два избора: 1. твоят живот и здраве; и 2. неговата реклама и печалба, съжалявам, че трябва да те информирам, но – понеже пишем реалистична история, а не научна фантастика – та, съжалявам, че трябва да те информирам, но… трябва да приемеш, че животът ти просто не е толкова важен. 

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32980

***

Днес един истински герой от реалността, който се казва доцент Мангъров, каза: „Това не е особено опасна инфекция“, докато хората наоколо се опитват да разберат защо, по дяволите, той е направен шеф на клиника за лечение на COVID!!!

Доц. Мангъров се съгласи да отиде при COVID пациентите

 

Междувременно 106 българи умряха за едно денонощие от „несериозната инфекция“. И станаха общо 1771 загинали. Но не се притеснявай – на теб не може да ти се случи. Докато… не ти се случи.

Но, ей – приеми, че животът ти просто не е толкова важен. Ти си статистика, а те са „величия“ и „имена“. 

Разбирам идеята на министър Костадин АнгеловКостадин АнгеловКостадин Ангелов е роден на 7 юни 1977 г. Завършва Медицинския университет в София през 2004 г.. Честно казано, разбирам, че му се иска не да прави Мангъров шеф на клиника, а – според мен – му се иска да му навие дипломата на руло и да му я… ламинира, но…

… но публично не може един министър да си го позволи. Това, което прави, е публичният и възпитан еквивалент на: „Айде, понеже много ти знае устата, да се включиш и ТИ!“

Разбирам. Само че няма да се получи добре. Няма да се постигне търсеният ефект, дори напротив. Няма да млъкне доцентът. Ще се мотае из клиниката, ще ръси „мъдрости“, колегите му ще се справят ВЪПРЕКИ, а не благодарение на него, а след това, за капак, ще си пише в биографията, че е бил и шеф на COVID клиника. И цените на приема при него изведнъж ще скочат. Това е единственото, което ще се постигне.

О, не, грешка. Бъркам. Няма да е единственото. Другото, което ще се постигне е…

Ами, да чуем неговите собствени думи: „Тези мерки със забулване са безсмислени […] Трябва да се действа по същия начин, както се действа при всяка една остра респираторна инфекция […] Нищо по-различно […] Аз ще спазвам всички правила, които са наложени, но ще се опитам отвътре малко по малко да ги променя“.

 

Така… Първо: влиза там с ясното съзнание да променя мерките! Само и само да се покаже колко е бил прав! Промяна на мерките, олекотяването им, е мечтата на Мангъров. Първото, което иска да направи, е да намали предпазните средства! Като основната цел на това е да покаже, че е прав. ТОЙ! 

Второ: Продължава да сравнява COVID-19 с познатите досега заболявания и инфекции, при положение, че многократно вирусолозите от цял свят предупредиха, предупредиха, предупредиха, предупредиха, че ТОВА не е като никоя друга позната ни досега болест. 

В България има една огромна, ОГРОМНА клика от лекари, които – когато завършат медицина – излизат от университета и повече никога не пипват да прочетат нещо, да се информират какво се случва в тая пуста медицина, какви са нововъведенията. Те са едни „всезнаещи“ глави, които си мислят, че щом имат диплома, могат да казват и на Господ какво да прави, а нововъведенията за тях не съществуват. Те казват: нищо не се е променило! И толкова. 

За пореден път трябва да се каже: Мангъров не е (НЕ Е!!!) вирусолог! За вас всеки лекар ли е компетентен по всички въпроси?

Що не съберете и зъболекарите на България и те да изкажат мнение по темата с COVID и как трябва да се лекува? Че, направете ги и тях шефове на клиники! Циркът ни е малък. Клоуни липсват. Хайде! Можете и по-добре! 

Болниците изнемогват, лекарите не достигат, просто не достигат, пациенти с други заболявания не могат да се лекуват, умират, страдат, здравната система е пред колапс, който беше предвиден и МНОГОКРАТНО бяхте предупреждавани за него! Световната медицинска общност вече напипва горе-долу посоката, разработват се правила и мерки, световните лидери затягат мерките, вървим към създаване на ваксина, но…

… Мангъров ви каза, че тия мерки са безсмислени и вие се почесахте, помислихте и казахте, че неговото мнение пò ви кефи, щото можете да си ходите на кръчма, без маска (този бич на 21 век!), а и сте големите „бунтари“, като следвате непопулярното мнение! 

Смятам, че министърът прави грешка, като слага Мангъров за шеф на клиниката. Смятам, че би било грешка той да е шеф на каквото и да било. Опитва се да му запуши устата, да. Но подценява „изобретателността“ му. Сега ще започне още повече да се бие в гърдите, като разбирач. В резултат на което – ще цитирам друг експерт по темата – генерал Мутафчийски: „Яко ще се мре!“ 

Но пък, хей – животът ти просто не е толкова важен. 

Ще приема за „разумно“ назначаването на Мангъров, САМО ако разболелите се министри и депутати ходят да се лекуват в клиниката при Мангъров. А не… Мангъров – за простолюдието, други специалисти за богоизбраните. Благодаря, но не, благодаря! Първо вие се излекувайте при Мангъров, после експериментирайте. 

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Александър Томов
11839 0

Свързани новини

Свързани видеа

Водещи новини