БАН представя новата си експозиция "Диви пандемии"

  • 10 ноември 2020 06:50

  • 365
  • 2
БАН представя новата си експозиция "Диви пандемии"
©

От днес във фоайето на четвъртия етаж на Националния природонаучен музей на БАН посетителите ще могат да разгледат новата експозиция "Диви пандемии", посветена на най-актуалната тема в момента - за появата и разпространението на пандемиите, произтичащи от диви животни, т.нар. зоонози. Това съобщиха от БАН.

Зоонозните болести са бактериални, вирусни или гъбични заболявания, които веднъж възникнали при един животински вид, заразяват и други видове, често чрез междинни гостоприемници, и могат да причинят сериозни щети при хората и животните. За значението на тяхното изучаване може да се съди по факта, че повече от половината инфекциозни болести, познати на човека, са зоонозни. Сред по-известните са чумата, испанският грип, СПИН и COVID-19.
Голяма част от болестите по животните не могат да се предадат на хора. С какво обаче зоонозите се отличават? Kои са специфичните механизми за предаване между животните и кои от тях могат да бъдат предавани от човек на човек, след първоначалното заразяване, какъвто е случаят с COVID-19? Какви рискове крият те и как могат да се намалят щетите, нанесени от тях? С новата си експозиция Националният природонаучен музей на БАН представя възможни отговори на тези въпроси и поглед от различни аспекти към темата.

Учените канят посетителите да дойдат в напълно обновеното пространство в зала 16, на четвъртия етаж в Националния природонаучен музей на БАН, за да разгледат витрините с информационни табла, с музейни препарати и с 3D макети, илюстриращи темата за зоонозите.

Novini.bg
365 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
мдаа

2020.11.10 | 08:24

2
а експозиция на педо филите от бан като михаил цвеов?

2020.11.10 | 08:19

1
Основния експонат е Мангъров и сектантите му.

Добави коментар

Водещи новини