Правилата, глупако!

  • 04 ноември 2020 16:11

  • 5453
  • 0
Правилата, глупако!
© личен архив

Кой как спазва съществуващите закони и разпоредби в държавата за борба с инфекцията от Ковид 19, която подпали целия свят? Какви са санкциите за нарушителите и за какво се харчат парите, които евентуално са събрани от тях? Това са все въпроси, които си задават изрядните граждани, които са от другата страна на барикадата и спазват нормите на, ако щете, елементарното приличие в общият ни живот. Днес тук и сега ще разкажа от първо лице като свидетел една показателна случка.

Десетки са гражданите, които ползват линия 213 по маршрута от района на Бизнес парка в Младост 4 до Окръжна болница. Повечето от пътниците в този автобус отиват целнасочено в лечебното заведение с уговорени часове и срещи с лекари. В самото начало на трасето обаче днес наобяд се качи млад мъж в полутрезво състояние с бутилка бира в ръка и без маска. Настани се за по удобно на две седалки - едната за бирата, и започна да си кърка невъзмутимо. Тогава шофьорът на автобуса К. Ценев спря, изправи се и предупреди мъжа да си сложи маската, да не пие в рейса или просто да слезе. Мъжът демонстративно, грубо и вулгарно започна да псува и отказа да се подчини и на това разпореждане, както и на другите - да носи маска и да не пие в превозното средство.

Шофьорът от своя страна отказа да потегли и се обади на полицията и в ЦГМ. 

След близо половинчасов престой на едно място и вече безнадеждно закъснели, арестувани по неволя от гаменските произволи на някой си, който се представи като Мирослав Крумов, реших да се намеся и позвъних на 112. Дълго обяснявах на една девойка отсреща какъв е проблемът и че сме станали жертви в мирно време на тероризъм от някакъв човек, неспазващ правилата. Разгеле тя най-накрая схвана, че имаме нужда от помощ и след има - няма още 10 минути най-после дойде патрулка и свали наглеца от автобуса.
Не зная как ще продължи историята с него и дали изобщо ще понесе някакво наказание за своеволното си поведение, заради което всички пасажери закъсняха за болницата, за работа или за срещи. Видимо той не изглеждаше като човек, който работи и може да си плати глобата. 

Думата ми тук обаче е за безграничната човешка безотговорност 

и нахалност от страна на единици сред нас, които винаги катурват колата ни. Никой от спътниците ми в този автобус не посмя да изхвърли пияния човек, защото "да не наруши закона и личните му права". А това, че той сгази нашите и се държа като невъзпитан простак, остана за наша сметка. Никой мъж не реагира на тази безцермонност дори, когато съществото отвори уста и изсипа най-агресивните и вулгарни псувни по повод на майката на премиера! Скоро не бях присъствала на нещо толкова отвратително като тази случка от градския транспорт, която сега тук ви разказах. Както вече споменах в началото - тя е показателна. И много тъжна. Защото става въпрос за един сравнително млад човек, който така живее, така /не/мисли и се държи арогантно, така пие още от сутринта...

Иначе според статистиката на МВР има 22 929 съставени административни актове 

за неспазване на противоепидемични мерки. На нашия автобусен "герой" полицаите също останаха да съставят такъв акт. Глобите се налагат по чл. 209 "а" от Закона за здравето, според който за неспазване на правилата, санкцията е от 300 до 1000 лв. при първо нарушение и от 1000 до 2000 лв. при следващи. Колко от актовете и глобите се обжалват, е една друга и много мъглява тема, която занапред може би ще се изсветлява. 
Дали наказанията ще променят мисленето на онези, които са убедени, че законът е врата в полето, която трябва да се заобикаля!? Не вярвам. Защото затворите са пълни с рецидивисти. И защото по-напред е важно "чипа" да си сменим, вместо все да се жалим от партии, правителство, институции и т.н.. 

Последвайте канала на

Аделина Делийска
5453 0

Водещи новини