Ако в София падне сняг - 260 снегорина излизат на терен

  • 02 ноември 2020 14:29

  • 312
  • 0
Ако в София падне сняг -  260 снегорина излизат на терен
© Pixabay

При прогноза за снеговалеж най-малко два часа преди това трябва да има машини на 67 точки в града, за да могат да реагират при необходимост за обработки. Общо 260 са снегопочистващите машини, големи и малки камиони, които ще се грижат за добрата пътна мрежа през зимата. Това отбеляза кметът на София Йорданка ФандъковаЙорданка Фандъкова Йорданка Асенова Фандъкова е родена в Самоков. Завършва средното си образование в 35-а руска при проверка на поддържащите фирмите за готовността за зимата.

В новите договори е включено изискване всички камиони да са с категория "Евро 6", каза още кметът. По думите й целта е техниката, която се използва в града да е с възможно най-високия екологичен клас, за да се пази и въздуха.

Увеличиха глобите за зимното почистване в София

Проверката, назначена от кмета за готовността на фирмите приключва утре. От Столичния инспекторат проверяват наличната техника, наличните соли, както и списъците с шофьори и персонал. Организацията е създадена, дейността се контролира от столичния инспектора, а също така има и технически контрол чрез GPS-системите.

Към този момент проверките показват, че има налична техника, работници и соли, каза още Фандъкова. Тя отбеляза, че от фирмите се изисква 30 процента повече персонал, отколкото е необходим за тази техника. Така кметът коментира подготовката на фирмите за ситуация на разпространение на Covid-19 сред служителите.

За следващата година се запазва бюджета, защото с финансовия ресурс, който е заложен, Столична община успява да се справи със снегопочистването. За тази година бюджетът беше 26,3 млн. лв., като от тях са останали над 5 млн. лв. за зимните месеци до края на годината, а в новия проект за бюджет са предвидени 26,5 млн. лв. Това е бюджет, който е достатъчен, когато зимата е благоприятна и има спестени средства, ги прехвърляме към лятното миене на улиците, коментира кметът.

Тя посочи, че трябва да се реагира адекватно през зимата, но не трябва да се забравя, че движението ще бъде при зимни условия. Не трябва да забравяме, че трябва да се сменят гумите на автомобилите, напомни още Фандъкова.

Кметът предупреди, че при обилен снеговалеж е възможно да се затварят участъци от улици, за да може да бъдат почистени.
 

Последвайте канала на

Novini.bg
312 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини