WWF започва кампания за опазване на мечките в България

Природозащитната организация WWF започва дарителска кампания, посветена на кафявите мечки в България, съобщиха от формацията.

Проучване на Министерството на околната среда и водите показа, че единствената намаляваща популация на вида в Европа се намира у нас. Данните сочат, че за последните десет години числеността на кафявата мечка е намаляла почти наполовина.

"Кафявата мечка е включена като приоритетен вид в Червената книга на България. Тя е вписана и в Приоритетния списък с видове и Стриктно защитени видове към Закона за биологичното разнообразие, а незаконното й убиване се третира като престъпление по Наказателния кодекс", е посочила изпълнителният директор на WWF България Веселина Кавръкова.

Според нея това се оказва недостатъчно. Откроява се нуждата от по-добро прилагане на законодателството, по-добро местно управление и насочване на повече човешки капацитет, както и от по-добро разбиране на значението на биологичното разнообразие и дивата природа, смята тя.

Мечките в Парка край Белица се готвят за зимен сън

Една от основните идентифицирани заплахи за кафявата мечка в България е бракониерството - всяка година около 100 мечки стават жертва на бракониерство.

"Кафявите мечки са все по-склонни да променят териториалния си обхват заради негативно човешко влияние. Лесният достъп до източници на храна, дължащи се на неправилното изхвърляне на отпадъци в селата, е привлекателен за мечките", е коментирал експертът по мечките във WWF Костадин Вълчев. Веднъж доближили се до населено място, мечките биват класифицирани като "проблемни", а това увеличава потенциала за конфликт между човек и мечка, както и риска от бракониерство, смята той.

WWF работи по създаването на експертна програма за стабилизиране популациите на мечките. Тя включва провеждането на задълбочено проучване на заплахите, пред които е изправен видът, както и предприемането на спешни мерки за превенция на конфликта между хора и мечки. Ключов момент в програмата е също и създаването на Спасителен мечешки отряд, който ще премества мечки, навлезли в населени места и ще спасява пострадали екземпляри. За осъществяването на тези дейности WWF ще работи рамо до рамо с експертите от Сдружение за дива природа "Балкани" и ще разчита на техния дългогодишен опит в опазването на мечките.

Всеки може да се присъедини към инициативата и да помогне за опазването на този застрашен вид, като посети специалната страница на WWF wwf.bg/koleda и стане закрилник на мече.

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Общество

още

Анкета

Кога трябва да се проведат парламентарните избори?

Кога трябва да се проведат парламентарните избори?

Избрано от Интернет