Завършиха археологическите проучвания в Хрисосотира за 2020 г.

Завърши седмата подред археологическа експедиция на Националния исторически музей на полуостров Хрисосотира до гр. Черноморец.  Проучванията се осъществиха със средства на Министерство на културата, съгласуване и логистична подкрепа на Министерство на отбраната.

Проф. д-р Иван Христов проведе разкопки в югоизточния сектор на обекта на площ от 265 кв. м, където първоначално бе проучена голяма жилищна сграда от VI век.

Археолозите на НИМ започнаха и разкопки до югоизточната брегова ивица, където локализираха производствения сектор на града. Открити са две пещи за битова керамика, стопанска сграда и следите на още няколко съоръжения, които вероятно са също пещи от Късната античост.

Археолози откриха цяла мраморна маса от 4-5 век в крепостта Петрич кале

За първи път екипа на проф. Христов попада и на останките на голяма антична постройка, която вероятно е голяма базилика доразвита като комплекс в по-късни епохи като манастирски комплекс. Същестува голяма вероятност до крепостните стени на Хрисосотира да е бил разположен известния манастир Св. Никола за чието същуствуване черпим данни от средновековните писмени извори.

Паралелно с това откритие на терена е локализиран некропола на крепостта и мястото на т. нар. „Манастирски кладенец“. Благодарение на проучванията на археологическата карта на Бургаския залив се маркира голям късноантичен комплекс състоящ се от фортификационни, жилищни, стопански и култови структури обхващащи площт от близо 100 дка.

Разкопките ще продължат  планово и през следващите години.

 

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Общество

още

Анкета

Одобрявате ли наложеното вето от страна на България за членството на Северна Македония в ЕС?

Одобрявате ли наложеното вето от страна на България за членството на Северна Македония в ЕС?

Избрано от Интернет