България е готова да започне преговори за членство в ОИСР

България е готова да започне преговори за членство в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие и се надяваме да получим покана възможно най-скоро. Това заяви вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина ЗахариеваЕкатерина Захариева Екатерина Захариева е заместник министър-председател по правосъдната реформа и министър на на годишната министерска среща на ОИСР, която се състоя във видеоконферентен формат.

За първи път за участие в най-важния годишен форум на организацията бяха поканени и страните-кандидатки, сред които и България.

Присъединяваме се към все повече правни инструменти на организацията в ключови области, а от 1 януари 2021 г. България ще стане пълноправен член на Агенцията за ядрена енергия на ОИСР, подчерта Екатерина ЗахариеваЕкатерина Захариева Екатерина Захариева е заместник министър-председател по правосъдната реформа и министър на.

Тя акцентира върху активното сътрудничество с организацията, което България развива, и неговото нарастващо значение в ситуация на пандемия от COVID-19. Министър Захариева отбеляза, че присъединяването на страната ни към ОИСР ще има значение за цяла Югоизточна Европа.

Снимка: МВнР

Темата на годишната министерска среща на ОИСР бе как ще се възстановява световната икономика от пандемията COVID-19. Във фокуса на дискусиите бяха мерките и инструментите на национално и глобално ниво за справяне с кризата.

Пандемията ни показа още по-ясно колко взаимосвързани и взаимозависими са икономиките на всички страни. Жените много често са в челните редици в борбата срещу това заболяване и често са по-засегнати от негативните икономически последици. Трябва да работим още по-мотивирано за насърчаване на повече заетост и кариерно развитие на жените по света, заяви министър Захариева и подчерта, че при справянето с настоящата криза не трябва да позволяваме задълбочаването на неравенството.

Българският вицепремиер подчерта ключовата роля на международното сътрудничество в преодоляването на предизвикателства, пред които са изправени всички държави, и изтъкна ролята на ОИСР в справянето с последствията от пандемията от коронавируса.

Тръмп номинира съветника си Кристофър Лидел за шеф на ОИСР

Членството в ОИСР е сред основните външнополитически приоритети на България, а получаването на покана за начало на преговори е сред непосредствените цели на правителството.

Организацията за икономическо сътрудничество и развитие е създадена през 1961 г. с цел стимулиране на политики за устойчиво икономическо развитие, повишаване жизнения стандарт на населението и поддържане на финансова стабилност. С годините ОИСР се е утвърдила като световен форум за обмен на знания, опит и най-добри практики и изработване на международно признати стандарти на управление и политики в различни области от икономическата и социалната сфера. В момента в ОИСР членуват 37 държави, сред които най-развитите икономики от Европа, Северна Америка, Южна Америка и Азия.

Коментари

 1. 2020.10.29 | 22:59
  Какво СЪТРУДНИЧЕСТВО, какво РАЗВИТИЕ, каква ИКОНОМИКА с този "ЕЗИК" от ЗАПИСИТЕ и това все още СКРИТО, ПРЕТЪПКАНО НОЩНО ШКАФЧЕ????
  1. 2020.10.30 | 05:06
   ми нали искате ороРачност. те ви
 2. 2020.10.29 | 20:31
  какви са тия поредни гербажийски глупости. тия едно полезно нещо могат ли да измислят и да направя. пътлни идиоти начело с тиквата кратун.
  1. 2020.10.29 | 22:26
   eyyy. chervenite boklutsi nimate umora, samo pishete pishete ne se spirete. no nali ste na vseki kilometar i chervenoto zname rodi vi.
 3. 2020.10.29 | 21:38
  Още някви схеми за точене на евро, нямат наяждане тея прасета от герб
  1. 2020.10.29 | 22:23
   bokluk tova chlenstvo ne e ot dnes do utre, pak i nali mart mesets na izborite shte gi smenite. problema ti e che gledash samo v kancheto na drugiia i ne mislish kak da si napalnish svoeto.
 4. 2020.10.29 | 20:01
  Поредните калинки на даржавна работа. Призлява ми като ги знам какви работят по държавните учреждения. Ще даваме грешни пари за присъствие и празни приказки на калинки. Инвестиции или ръст на икономиката няма да последва от това членство. ИСИР е инженерингова организация за решаване на проблеми в икономиката, която я няма в българско. Заслужен присмех за трошенето на средства.
 5. 2020.10.29 | 19:45
  Е па Бойко е болен от Ковид, той пречи на мисленето, обонянието и много други дейности. Така че Слави май задава риторични въпроси в случая.
 6. 2020.10.29 | 19:45
  Премиера се присъедини към ОСИР....
 7. 2020.10.29 | 19:40
  Ами негово "височество" президента ще бъде ли съгласен?
  1. 2020.10.29 | 19:44
   РАЗБИРА СЕ, ПРЕЗИДЕНТА ВОДИ БЪЛГАРИ НА ЗАПАД, УРЕДИ И ТРИ МОРЕТА ДОКАТО БОЙКО СЕ ЗАПЪВА КАТО БОЛНО МАГАРЕ.
 1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Общество

още

Анкета

Кое е събитието на изминалата седмица?

Кое е събитието на изминалата седмица?

Избрано от Интернет