Близо 200 български училища изпращат картички в Космоса

29 октомври 2020 13:38

Близо 200 български училища изпращат картички в Космоса
©
247 0

Международната програма #Космическа Поща вдъхнови хиляди ученици да участват със своя картичка в едно незабравимо приключение. Послания за по-добро бъдеще на планетата, новаторски решения и цветни рисунки ще бъдат изстреляни в Космоса с ракетата New Shepard („Ню Шепард”), а след това всички те ще се върнат обратно като ценен сувенир с печат: „Летяло в Космоса“.  България е първата държава в света, която на национално ниво стана част от програмата на предприемача и филантроп Джеф Безос.

Човешкият прогрес е провокиран от откривателството, а днес, с помощта на съвременните технологии, сме толкова близо до Космоса! Идеи за бъдещето в един нов свят представиха близо 200 български училища, които се включиха в международната програма #Космическа Поща. Благодарение на инициативата, от 15 септември до 23 октомври, хиляди ученици имаха възможност да изпратят картички с послания и рисунки на тема: “Защо Земята се нуждае от Космоса?“. Картичките ще бъдат изстреляни в Космоса с ракетата New Shepard („Ню Шепард”), разработена от компанията Blue Origin („Блу Ориджин”), а след далечния полет ще бъдат върнати на своите притежатели с печат: „Летяло в Космоса“.

Астронавт от НАСА: Гледката към Земята от космоса променя светогледа

България бе поканена да се включи в #Космическа Поща от сдружението с идеална цел „Клуб за бъдещето“ чрез базирания у нас фонд за рискови инвестиции BrightCap Ventures. Инициaтивата беше реализирана с подкрепата на МОН и Регионално управление по образование София-град в сътрудничество с българската космическа компания Ендуросат, Спийди, Музейко и Фондация „Америка за България”.

„Впечатлени сме от картичките, които вече имахме възможност да видим! Освен симпатичните идеи на малките деца, има и много смислени предложения на по-големите – тези, които познават по-добре Земята и нейните ресурси. Те предлагат и завършени идеи как бихме могли да съществуваме в Космоса“, разказва Георги Митов, представител на програмата в България и управляващ партньор в BrightCap Ventures. В рамките на кампанията картичките на малък брой деца бяха изстреляни с полет на „Мисия 13“ – скоро те ще пристигнат обратно в България.

Организаторите споделят, че кампанията не само е вдъхновила учениците да създадат оригинални картички и послания, но и да заговорят за Космоса заедно със своите учители. Творческият процес в клас е илюстриран с галерии и дори специални видеа по темата, които училищата изпращат до #Космическа Поща. За изненада в проекта се включват и няколко детски градини, които изпращат идеите на най-малките, но за сметка на това най-големи мечтатели сред участниците.  

Картичките на Българските ученици ще бъдат изстреляни с един от следващите полети на преизползваемата ракетата New Shepard („Ню Шепард”).

Novini.bg
247 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини