Посещенията в пещерата "Леденика" са намалели с повече от 40 на сто

Посетителите на пещерата "Леденика", която е най-известния туристически обект в община Враца, са намалели с повече от 40 на сто в сравнение с предходната година след въвеждането на противоепидемичните мерки срещу разпространението на коронавируса.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 16120

Това съобщи Кирил Кирков, директор на общинското предприятие "Спорт и туризъм". Той посочи, че от началото на годината до края на септември тази година пещерата е посетена от 20 292 туристи. През 2019 за същия период уникалният туристически обект е посетен от 37 483 посетители.

Според Кирил Кирков спадът е заради краткия туристически сезон тази година, започнал едва през юни. Най-силният месец и тази година за посещения в "Леденика" е бил август. Връщането на някои по-строги мерки ще лиши туристическия обект и от обичайните ученически групи през есенните месеци, обясни той.

Пещерата е отворена за посещения, като в нея не се допускат по-големи групи от 10 души. Всяка група се придружава задължително от екскурзовод. В посетителския център на "Леденика" се прилагат всички противоепидемични мерки, предлагат се и маски, и ръкавици на посетителите.

Светлинното шоу, което по иновативен начин красотата на пещерните скални форми, обаче не се прожектира. Директорът на общинско предприятие "Спорт и туризъм" обясни, че това се налага заради димните завеси, които са част от спектакъла, а експерти смятат, че те могат да доведат до евентуално пренасяне на вируса. Други дезинфекционни мерки не се прилагат в пещерата, за да не се наруши уникалната пещерна биосфера, уточни той.

 

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 16120

Повече за Коронавирус

corona

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Общество

още

Анкета

Кое е събитието на изминалата седмица?

Кое е събитието на изминалата седмица?

Избрано от Интернет