Доброволците в Ловеч проведоха обучение за превенция на зависимости

  • 28 октомври 2020 13:16

  • 147
  • 0
Доброволците в Ловеч проведоха обучение за превенция на зависимости
©

На 22 и 23 октомври Общински съвет по наркотични вещества /ОСНВ/ и Превантивно-информационен център /ПИЦ/  за борба с наркотичните вещества към Община Ловеч проведоха обучение за превенция на зависимости на  доброволци към екипа на ПИЦ.

Инициативата се осъществи с участие на Терапевтичен център “Ка Спорт – ТРАМПЛИН” – работещи в  направления за превенция и лечение на наркозависимост при деца и младежи. Чрез интерактивния   подход „Фото глас“ младежите, освен че усвоиха актуални знания за психоактивните вещества, развиха своите социални и личностни умения, научиха как  да формират нагласи за живот, свободен от зависимости.

Община Ловеч отменя концерта на открито за Деня на будителите

По време на тренингите бе обсъдена и важната роля на доброволците, като партньори на ОСНВ и ПИЦ - Ловеч в осъществяването на различни превантивни дейности за ограничаване на проблема с употребата на психоактивни вещества. И как всеки един от тях би могъл да помогне на свой приятел, който е попаднал в мрежата на наркотиците.

През учебната 2020/2021 г. в ОСНВ стартира  изпълнение на Национална програма за превенция 8-11 клас „От връстници за връстници“ в СУ „Св. Климент Охридски“. Сформираният доброволчески екип в продължение на 4 години ще работи по профилактика на рисковото поведение сред своите връстници.

Личният пример на доброволците, като част от младежката общност, мотивацията им да помагат на своите връстници в усвояването на знания, развиването на умения и формирането на нагласи за здравословни решения и поведенчески избори, са в основата на работата на ОСНВ И ПИЦ.

На 5 декември –Световният ден на доброволеца,  участниците в обучението ще  сформират доброволчески клуб, членовете му ще изберат свое лого и ще бъдат запознати за своите права, задължения и етични принципи.

Последвайте канала на

Novini.bg
147 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини