Може ли да се заразим с коронавирус от храната?

Няма данни за лица, инфектирани с коронавирус чрез храна. Счита се, че консумацията е безопасна, но при едно условие – спазване на добрите хигиенни практики като пазаруване с маска, дезинфекция на ръчете, поддържане на чистота в магазина, така и след това вкъщи. Това заяви началникът на отдел „Храни и хранене“ в Националния център по обществено здраве проф. Веселка Дулева.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 16294

Пред bTV тя каза, че върху повърностите вирусът може да преживее около 3 часа, като даже тези резултати са постигани предимно в строго контролирани откъм светлина, температура и влажност условия.

„Затова при желание можем да правим 3-часова домашна карантина на закупеното от магазина, а след това плодовете и зеленчуците да се мият под течаща вода без сапун и дезинфектант“, посочи още експертът.

Тя потвърди, че няма храна, за която е доказано, че спира коронавируса.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 16294

Повече за Коронавирус

corona

Коментари

  1. 2020.10.27 | 11:19
    Зеленчуците и плодовете ги мия с веро, които не могат да се измият като грозде не се купуват. Миенето не е продължително, колкото да се натрие и да се изплакне. Общо взето вместо да ги мия като ги консумирам ги измивам предварително. Неща които са за хладилника и са вакуумирани задължително се измиват с веро, ако не са вакуумирани се пресипват на друго място. Което не може да се измие се дезинфекцира със спирт или дезинфектант. Предпочитам термично обработена храна. Вариант беше лятото да се излагат неща на слънце за няколко часа, но сега ще взема ув лампа с озон и ще си спестя допълнителната дезинфекция, само че и там трябва да се внимава, ако не друго поне ще убия мухъла, добре че няма цветя в стаята където ще я пускам Няма пълно щастие.. поне докато не излезе лекарство, не съм сигурен, че ваксината е решението, поне да има ефикасни и бързи тестове на първо време...
  1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Общество

още

Анкета

Кое е събитието на изминалата седмица?

Кое е събитието на изминалата седмица?

Избрано от Интернет