Йорданка Фандъкова сформира медицински експертен съвет за битка с Covid-19

Кметът на София Йорданка ФандъковаЙорданка Фандъкова Йорданка Асенова Фандъкова е родена в Самоков. Завършва средното си образование в 35-а руска сформира медицински експертен съвет във връзка с ограничаване разпространението на COVID-19, съобщиха от пресцентъра Столична община.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 16201

В съвета влизат епидемиолози, микробиолози, пулмолози от общинското здравеопазване с опит в работата в условия на пандемия, както и с пациенти с коронавирус. Целта е експертизата на медицинските специалисти да подпомага работата на Софийския оперативен щаб за борба с пандемията от COVID-19.

Решено: Затварят за 2 седмици нощните заведения в София

София се намира трайно в червената зона и расте броя на заразените и хоспитализирани случаи. Кметът Фандъкова посочи, че е важно да има по-широко медицински обосновано становище и поиска експертното мнение за адекватността на предприетите мерки, както и за необходимостта от допълнителни. Медиците информираха за работата на общинските лечебни заведения.

COVID-отделения има в Първа, Втора и Пета МБАЛ, като броят на болните в момента е общо 70. Специалистите бяха единодушни, че носенето на маски и спазването на дистанция, са адекватни мерки. Те изразиха мнение, че към момента са действащите мерки са достатъчни. Всички медици изразиха подкрепа за засилване на контрола на входа при постъпване в лечебното заведение и последваща диагностика като това може да се извършва чрез бързи антигенни тестове.

В общинските болници има създадена организация за извършване на постоянна дезинфекция и спазване на дистанция, посочиха също лекарите. Експертите препоръчаха преминаването към дистанционно обучение в училище да става на отделни паралелки или отделни училища. Те препоръчаха това да става в паралелки и/или училища, които има над определен процент положителни ученици с COVID-19.

Организацията на работата съгласно приетия Алгоритъм за действие при случай на COVID-19 в училище и детските градини се контролира от директорите.

В заседанието взеха участие лекари от общинското здравеопазване като д-р Мая Коцева – епидемиолог, Втора МБАЛ „Шейново“ ЕАД, д-р Стефанка Бобчева – началник Микробиология, ІV МБАЛ София ЕАД, д-р Добринка Иванова – началник Микробиология, ІІ МБАЛ София ЕАД, д-р Георги Филевски – началник Микробиология, УПМБАЛ Св. Йоан Кръстител ЕАД, д-р Росен Маринов – началник Отделение Пневмология и фтизиатрия, V МБАЛ София ЕАД. Участие взеха и заместник-кметът на София Дончо Барбалов и проф. д-р Иво Петров, зам.-председател на Столичен общински съвет и от комисията по здравеопазване към СОС - д-р Антон Койчев, председател на здравната комисия и д-р Веселин Милев.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 16201

Повече за Коронавирус

corona

Коментари

 1. 2020.10.27 | 09:15
  До скоро мутрата се хвалеше че заслугите за справянето с пандемията е на него. Сега няма ли да се извини на населението и да си подаде оставката. Впил се е във властта като пиявица и унищожава икономиката, въздуха отрови, почвата и водата. Унищожава живота и здравето на хората след като прахоса милиардите заеми. Мястото му е в затвора.
 2. 2020.10.27 | 09:05
  Копчетата за отваряне на вратите на градския транспорт носят най много зарази. Дори и да ги дезинфекцират след десет минути се е изпарило и копчето става проводник на зараза. Затова трябва копчетата да бъдат изолирани и водача на автобусите трябва да отваря вратите.
 3. 2020.10.27 | 08:57
  Кметството не енаправила знакови сгради за общинско ползване които да бъдат символ на столицата. Само направиха малък аквапарк, но преди това разграбиха и унищожиха София ленд. Такива престъпни действия не са повод за гордост на кметството и за кмета.
 4. 2020.10.27 | 08:40
  Фандък не трябва кампанийно да се свормира медицински съвет. София се нуждае от още няколко многопрофилни болници със съвременно оборудване. Освен това трябва стотици транспортни надлези да се построят на кръстовищата. Така няма да се замърсява и няма да има задръстване. Освен това милиардите заеми трябваше да повишат доходите на хората за да могат да се нахранят и да си купуват лекарства. Прахосаните милиарди е саботаж срещу икономиката на страната и живота на населението. Виновниците трябва да бъдат в затвора.
 5. 2020.10.26 | 21:41
  Тези който прахосаха милиардите от заемите, саботират борбата срещу пандемията и унищожават икономиката. Необходими са полеви болници с много кревати, лекарства, ваксини. Освен това трябва с милиардите да се построяват стотици транспортни надлези на кръстовищата. Така няма да има задръстване и замърсяване. Пандемията няма политическа партия, затова трябва всички да бъдат единни в борбата с нея.
 6. 2020.10.26 | 21:02
  Мръсен боклук чуди се ква глубост да измисли да прибира пари в шкафа сган селска
 7. 2020.10.26 | 20:49
  Грозен безполезен самоковски боклук
 8. 2020.10.26 | 19:32
  Фандъкова проста патко изгони протестиращите от площада 104 дена носене на зараза три месеца инкубатор за зараза . После несе правете на ущипани от къде тръгва заразата
  1. 2020.10.26 | 20:39
   Глупи протестиращите от площада в къщи заразява се цялото семейство после тати и мама отиват на работа а детето на училище и етоти веригата на заразата
  2. 2020.10.26 | 19:49
   104 дена протести и никакво увеличение, две седмици на работните места и какавидите на служителите в държавната администрация по децките градини и коронавирусен ад. Ясно е къде е причината - както е ясно, че тя не е протестът.
 9. 2020.10.26 | 19:50
  Най тъпата сред патките ще прави съвет и на малките деца им е ясно че за да няма разпространение на зараза трябва да се затворят заведенията училищата и детските градини иначе всичко останало е разтягане на локуми.
 1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Общество

още

Анкета

Кое е събитието на изминалата седмица?

Кое е събитието на изминалата седмица?

Избрано от Интернет