В Бургас отварят буферни COVID центрове

Тази седмица се очаква в Бургас да заработят буферни COVID центрове, съобщи директора на РЗИ д-р Георги Паздеров. От днес вече работи този в УМБАЛ „Света Дева Мария“ във Ветрен. Другият който ще работи е в УМБАЛ-Бургас. Това са диагностични буфери за болнична помощ и ще е изцяло на разположение на лечебните заведения. PCR тестовете няма да се плащат от пациентите, които се приемат в тези заведения.“- уточни д-р Паздеров.

Спират се плановите операции в бургаските болници, но не плановият прием. Д-р Паздеров поясни, че пациентите, които имат нужда от операции, трябва временно да изчакат. Всичко е въпрос на медицински показания и преценка на лекаря, който да реши какво трябва да се направи за здравето на пациентите.

“Нормално е да има напрежение, защото се намираме в изключително тежка ситуация и няма нищо записано в законите и наредбите за нея. Трудно е, няма лекари и не ни съдействат всички, но вярваме, че ще се оправим", коментира ситуацията кмета Димитър Николов.

В аулата на УМБАЛ Бургас се проведе среща с доброволци, които са изявили желание да помагат на лекарите за обслужване на пациенти с COVID-19. Един от първите доброволци е колоритният учасник в „Островът на изкушенията“ – сървайвърът Андрей Едрев.

„Видях призив в медиите, че болниците се задъхват от липса на персонал и възможност да се помага на болните и реших, че мога да помогна, имам опит, желание и време", аргументира присъствието си Едрев. Към настоящият момент центровете има нужда от санитари. Над 20 доброволци се отзоваха на призива за помощ на УМБАЛ Бургас.

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Общество

още

Анкета

Одобрявате ли наложеното вето от страна на България за членството на Северна Македония в ЕС?

Одобрявате ли наложеното вето от страна на България за членството на Северна Македония в ЕС?

Избрано от Интернет