Експерт поиска "зверски контрол", щом българинът не вярва в COVID-19

Имаме невярващо, безотговорно общество от една страна и държава, която не е в състояние да управлява професионално, качествено риска и пандемията. Това заяви в интервю пред БНР Петър Велков, математик, преподавател, експерт по управление на кризи. Според него са наложителни строги мерки за период от 3-4 седмици, "зверски контрол, след като нашето общество не вярва", затваряне на нощните заведения, а университетите да минат в режим дистанционно обучение.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 15635

,,Липсата на контрол демотивира дори малката част на спазващите мерките. Проблемът с контрола е голям'', посочи Петър Велков.

Малко е несъразмерно да въведем маска на открито и в същото време да не затваряме заведенията. Хората да се подиграват, че ще ходят на заведения, за да могат да са без маска. Ако не вземем навременни мерки, сами се тласкаме към локдаун, последствията ще са по-големи в дългосрочен план, коментира Велков.

Нов обезпокоителен скок на заразените с COVID-19 у нас

По думите му вървим към катастрофа, тъй като повечето решения в управлението на тази криза са политически, а не експертни. 

Тоталната невяра, че има вирус, че той е опасен, българинът е свикнал постоянно да го мамят по много теми, да търси конспирацията, да търси лошото. При по-строги мерки ще има изключително силни протести. Опозицията по същия начин яхва настроенията. Много са малко тези граждани и политици, които подкрепят справянето с кризата по адекватен начин, изтъкна Велков. 

,,Лекарите са на предела си, ще останем без медицински кадри, които системата е изграждала с години, а оттам ще дойде и вторична смъртност, защото няма кой да лекува хората от всички заболявания'', алармира накрая Петър Велков.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 15635

Повече за Коронавирус

corona

Коментари

 1. 2020.10.24 | 14:23
  Диктатора можеше да изкара дивиденти от коронавируса докато имаше карантина имаше по 30-40 заразени а той се хвърли да спасява ресторантьорите които не вкарват почти никакви данъци а и укриват обороти и жертва лекарите да се пекат на пангара.
  1. 2020.10.24 | 21:51
   всички Тома неверници и дървени философи.
 2. 2020.10.24 | 19:27
  "Повишеният брой случаи е точно заради допускането на учебна година" - точно казано , и в добава пълните чалготеки .. рок барчетата си загиват полупразни .. не знам повече каква дисциплина , на безмозъчните идиотчета не им пука за останалите
  1. 2020.10.24 | 21:47
   отивайте да бачкате и да приложите това което сте научили в омразното ви школо! А то инак, само на гърба на мама и тати ,и само чалготеките и купонясване ви е в главите! Живота не е сладкиш и глазурата свършва когато почнете да носите отговорност за действията и бездействията си!
 3. 2020.10.24 | 07:15
  Ох, ама хич не ви е лесно. Само конспирации, тролене. Човек би си помислил, че е от коронавируса, изолацията и стреса, но нещата изглеждат изтървани от по отдалече. Невярването ще се оправи скоро, обаче първосигналното, тъпотията и тунелното виждане.... това е загубена кауза. Руменчорадевците явно няма да се осъзнаете, докато не ви ошамари живота, ама той дава най-качествените уроци.
  1. 2020.10.24 | 14:28
 4. 2020.10.24 | 13:48
  Ей тва псе го гледах и по Референдум, Ако не казваш това което аз казвам, нямаш право на тирбуна. Това му беше концепцията. Мояте е че такива трябва да се нарежат на парчета и да се нахранят чакалите в балкана
 5. 2020.10.24 | 13:19
  Ей пяна му излиза от устата на тоя от злоба. Така, така, продължавай да си баеш фашистките реплики. И каква наглост само. Иска да наказва народа, за дето не му вярват. Ами г-н Подкупников, това няма да накара народа да ти вярва, а да те мрази още повече.
 6. 2020.10.24 | 01:08
  ГИЛОТИНАТА НА ПЛОЩАДА И ДА РЕЖАТ ГЛАВИ!
 7. 2020.10.24 | 01:03
  Ей Нещастници,вие и децата ни ще продадете,Само и само да угаждат на Мутрата!Колко ти броиха за изказването от чекмеджета та?БОКЛУЦИ
 8. 2020.10.24 | 00:05
  Абе еий, каквото и да правите коронавирусът ще го има още дълго време, защото постянно го пускат сред населението и докато не се ваксинират всички няма да спрат да го пускат! Идеята е да изтрепят всички старци, болни и недъгави хора по земята! Ще го пускат във въздуха във водата в храната, навсякъде......!
 9. 2020.10.23 | 22:50
  Как да ви вярва обществото като до сега не сте дали едно научно,медицинско или дори логическо обяснение на действията си. Иначе тоя господин "експерта" ако го питаш по каква формула си смята прогнозите ще посърне като двойкар на дъската.Дай числа, дай статистики, нали си математик. Генерал Годжи ни плаши с чували, всички щяхме да мрем и какво стана ? Тази линия, граница или там каквото е за кой път я преминаваме за последните 5 месеца ?
 10. 2020.10.23 | 19:28
  Баси и наглия боклук!Преди 7-8 години.,ако имаше ПСР тестове ситуацията щеше да е същата!Народа със по слаба имунна система от 10тина и повече години гине от модифицираните грипове,пневмонии и разни подобни ,МОДИФИЦИРАНИ ПОВТАРЯМ,от световната фармацевтична МАФИЯ,подкрепена по естествен начин от примитивните азиатци ,които ядът всичко дето мърда без никаква хигиена!Тъпака ревнал за зверски мерки!Такива трябва да бъдат налагани на хора без хигиена!Знае ли ТЪПАКА ,колко народ се къпе един път у седмицата ,и това не са само хора от малцинствата!Аре да почнеме с личната хигиена,тъпако със зверски мерки!
 1. 1
 2. 2
 3. 3
 4. 4

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Общество

още

Анкета

Одобрявате ли наложеното вето от страна на България за членството на Северна Македония в ЕС?

Одобрявате ли наложеното вето от страна на България за членството на Северна Македония в ЕС?

Избрано от Интернет