Доц. Кунчев за носенето на маски: Ключово е отстоянието

  • 22 октомври 2020 10:12

  • 3492
  • 3
© Novini.bg

На 22-ро място сме в Европа по заболеваемост, но по смъртност минаваме едно място назад и сме на 9-то място. И по двата показатела сме на 4-то място на Балканския полуостров. Това заяви  доц. д-р Ангел Кунчев Ангел КунчевД-р Ангел Кунчев е роден в Симеоновград. Средното си образование е завършил в СОУ "Васил по време на редовния брифинг на НОЩ.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32982

По думите му изместването от зелената към червената зона продължава. "Голяма част от областите преминаха към оранжевата зона. В зелена зона е само Видин със заболяемост под 20 на 100 хиляди. В оранжевата са 14 области, а в червената са 6 – София, Благоевград, Габрово, Сливен, Търговище и Шумен. Този процес ще продължи и по-голяма част от областите в оранжевата зона ще попаднат следващата седмица в червената. Не може да се каже, че териториално може да се хванат закономерности. Там, където има епидемиологични взривове се повишава заболяемостта и след вземането на мерки - тя намалява", каза още Кунчев.

"Целим върхът да започне да намалява темпа си и да се задържат показателите. Засега сме далеч от това. Смъртността продължава да се повишава, но с по-малки темпове. Продължава да се затвърждава тенденцията за намаляване на възрастта на засегнатите лица, но без това да води до по-висока смъртност", допълни той.

НА ЖИВО: Проф. Ангелов: Навлизаме в доста сериозна фаза на епидемията, трябва ни помощ

"Ключово е отстоянието. Ако ходите сам -  няма да носите маска, ако се разхождате в парка - няма да носите маска. Ако си разхождате кучето  - няма да носите маска. Но, ако няма 1,6 м. от друго лице - маската е задължителна, за да се пазим един друг", категоричен е доц. Кунчев.

По думите му няма да затварят държавата. "Мерките ни са краткосрочни, защото ситуацията е динамична. Никой не казва, че маската предпазва на 100%, ние гледаме големите цифри и виждаме, че тя намалява риска на 90% от заразяване, ако всички спазват мерките. Никой не казва, че не трябва да ходите в планината и да карате ски. Това укрепва здравето ни. Това, което казваме е след ските да не сливаме в бара на хотела, да започваме с питиетата и да сме на 20 см. един от друг. Да сме се отпуснали и да викаме. Това не трябва да се прави.", уточни още доц. Кунчев.

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
3492 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Mark

2020.10.22 | 12:49

3
Започнете да работите у дома с Google. Това е най-финансово възнаграждаващото, което съм правил. Във вторник взех великолепно BMW, след като спечелих $ 36259 този последния месец. Всъщност започнах преди пет месеца / преди и на практика веднага донесох поне $ 96 на час. посетете този сайт точно тук.....===>>> Smartlife3.com/

2020.10.22 | 12:12

2
da bre grobarska mastio te horata vav balgaria ne mrat ot nishto drugo samo ot korona virus ta da mojete vie prestapnicite da pecelite i usvoiavate pari.
Ох

2020.10.22 | 11:03

1
За протестиращите без маски пак нито дума

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини