Омбудсманът и Националното бюро за правна помощ създават бърза писта до правосъдие за социално слаби хора

  • 21 октомври 2020 16:55

  • 364
  • 0
Омбудсманът и Националното бюро за правна помощ създават бърза писта до правосъдие за социално слаби хора
©

Омбудсманът Диана КовачеваДиана Ковачева Диана Ковачева е родена в София през 1975 г. Завършила е право в Софийския университет "Св. Климент, Националното бюро за правна помощ (НБПП) и Регионалните центрове за консултиране (РКЦ) към адвокатските съвети в градовете Благоевград, Варна, Велико Търново, Видин, Габрово, Кърджали, Пазарджик, Перник, Плевен, Сливен, София, Стара Загора и Хасково, подписаха Споразумение за сътрудничество.

„С подписването на Споразумението с Националното бюро за правна помощ и Регионалните центрове ще бъде създадена бърза писта за консултиране на гражданите по места, където има такива центрове“, подчерта значението на инициативата омбудсманът. Доц. Ковачева акцентира върху факта, че сътрудничеството ще улесни достъпа до правосъдие на социално слаби групи, защото в институцията на обществения защитник се жалват много граждани, чийто проблем може да бъде решен само по съдебен ред.

Диана Ковачева инициира Споразумение за сътрудничество с Националното бюро за правна помощ

„На практика нашата инициатива е насочена към хората, които са в уязвима позиция, с ниски доходи, социално слаби, хора, които поради липсата именно на средства, могат да се окажат лишени от основно право – правото на правна защита“, каза омбудсманът. Тя допълни още, че моментът, в който се сключва споразумението, го прави още по-важно, тъй като заради пандемията много хора губят работата и доходите си и насочването им към услугата за безплатната правна помощ ще им бъде много полезна.

„Днешното споразумение официализира вече съществуващото сътрудничество между Бюрото за правна помощ и Омбудсмана, но се случва нещо изключително важно – към това споразумение се присъединяват адвокатите, които са гарантите за защитата на правата и интересите на гражданите, тези които ежедневно се занимават със защитата на тези права и интереси“, подчерта председателят на Националното бюро за правна помощ Наталия Илиева и изрази надежда, че в бъдеще към инициативата ще се присъединят още нови Регионални центрове за консултиране от другите градове. „Нашата работа е да оказваме правна защита и съдействие на гражданите, но присъединяването ни към дейността и функциите на омбудсмана, за мен е знак, че тази институция има отношение към адвокатите“, каза и председателят на Великотърновската адвокатска колегия Даниела Манева.

Калина Милославова, председател на Адвокатска колегия-Варна, обърна внимание, че една голяма част от гражданите, които се консултират в РКЦ по проблеми, свързани с монополисти, като Енерго-Про, ЧЕЗ, колекторски фирми, или с органи на местната власт, не могат да получат по-нататъшна правна помощ, която се изразява в подготовката на молби, жалби, възражения, изложения. Затова тя предложи да се инициира обсъждане за промяна на Закона за правната помощ, така че да се разшири обхвата на правната помощ. В този смисъл директорът на правната дирекция към НБПП Петя Добрева допълни, че трябва да бъде законово регламентирана и защитата пред особените юрисдикции, като КЗД, КЗП, арбитражните съдилища и др.

Филип Епитропов
364 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини