Право на отговор - КЕВР: Хонорарите на адвокатите на Топлофикация не са ценообразуващ елемент

По повод на коментар, публикуван на 20.10.2020 в рубриката "КоментарНО", въз основа на разяснения от потребителски организации, Комисията за енергийно и водно регулиране поиска право да уточни следното :

"Твърденията, че потребителите на "Топлофикация София" ще заплатят въпросния хонорар са напълно неверни и необосновани. Разходите за водене на съдебни дела, водени от енергийните дружества, вкл. и от топлофикационните, в т.ч. и хонорари за възнаграждения на юристи, не са ценообразуващ елемент и не се признават от КЕВР при утвърждаването на цените на енергийните /топлофикационните/ услуги. 

Плащаме си на "Топлофикация София", за да ни съди!?

Регулаторът одобрява на дружествата само необходими присъщи разходи, свързани с осъществяваната от тях дейност - разходи за енергийни носители /въглища или природен газ/, за възнаграждения на персонала, разходи за инвестиции, разходи за ремонти и поддръжка на мрежата, разходи по социални програми на дружествата и др. 
В този смисъл извършваните разходи от енергийните дружества по водене на съдебни дела, не са калкулирани в одобрените им от регулатора цени на енергийните услуги и не се заплащат от потребителите.

Комисията изразява съжаление, че в публикуваната информация, волно или неволно, са направени неверни внушения за дейност на регулатора в ущърб на потребителите на енергийни услуги. Разчитаме, че редакцията ще направи необходимото за публикуването на нашата позиция и изразяваме готовността си при подготовката на материали, касаещи и работата на КЕВР, да Ви предоставяме своевременно необходимите разяснения, което ще гарантира правото на всички потребители да получават достоверна информация по въпроси от висок обществен интерес".

P.S. С уважение към експертното уточнение от страна на комисията, припомняме, че дружеството "Топлофикация София" понастоящем е общинско и се издържа от постпленията от данъци и такси в бюджета, които плащат гражданите. Т.е., ние, гражданите, пак си плащаме, за да ни съдят юристите на Топлофикация. В този смисъл изводът в коментара, който е авторски прочит, е  верен.
 

Коментари

  1. 2020.10.21 | 15:47
    А КОЙ ГИ ПЛАЩА?!
  1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Общество

още

Анкета

Кое е събитието на изминалата седмица?

Кое е събитието на изминалата седмица?

Избрано от Интернет