Възможна ли е интеграцията на ромите в българското общество?

Има много клишета по отношение на ромите, които водят до грешни политики. На първо място е тяхното наименование. Няма чак такова съществено значение дали ще ги наричаме роми, цигани или джипсита, тъй като и трите наименования са правилни. Това заяви пред медии университетският преподавател доц. Георги Бърдаров по време на пресконференция, посветена на ромската интеграция у нас, предаде репортер на Novini.bg

,,Друго клише е, че навсякъде в публичното и медийно пространство на България ромите и циганите са представени по един и същи начин, а те са сложно социално разслоение по култура, език и образование'', обясни доц. Бърдаров.

Снимка: Novini.bg

Ромите са много интересен етнос, който е бил прогонен от Индия и навсякъде, където живеят, са се научили бързо да се приспособяват. Те имат индийска етнопсихология, която е различна от европейската. Ромите са едни от най-преследваните етноси в цялата човешка история, като са били подлагани на сериозни гонения в Европа – първо от страна на Светата инквизиция и после от нацисткия режим, разясни още той.

Община Бургас не позволи усядането на пореден ромски катун

Ромите имат и позитивен образ – те са изключително интуитивни и музикални, а фламенкото, което се е зародило в Испания, е всъщност ромски танц, сподели доц. Бърдаров.

Урсула фон дер Лайен: Да спрем с дискриминацията срещу ромите

За интеграцията на ромите в българското общество е необходимо на първо място политическа воля под формата на финансови и административни политики. Трябва да разберем също така, че на тази интеграцията не бива да се гледа като на някакъв алтруистичен или благотворителен акт, а действително да се направи така, че ромите да заживеят като равноправен сегмент от обществото в тази страна, коментира и Хелен Кортлендер, изпълнителен директор на Фондация "Фридрих Еберт"

Коментари

 1. 2020.10.21 | 12:35
  че сиганите са болшинство. Вие бихте ли искали да се интегрирате, т.е. ДА СЕ ПОЦИГАНИТЕ?!
  1. 2020.10.21 | 17:52
   Много ти е крива аналогията, на ниско никой не иска да пада.
 2. 2020.10.21 | 13:24
  НИКОГА! ЦИГАНИНЪТ СИ ОСТАВА ЦИГАНИН И НИКОГА НЕ МОЖЕ ДА СЕ ВЪЗПИТА! ВСЕ ЕДНО ДА ОТУЧИШ СВИНЯТА ДА ЗАБИВА ЗУРЛАТА СИ В КАЛТА!
  1. 2020.10.21 | 17:00
   Не е вярно че не може да се интегрират, има мн. Роми коѝто са със вишеобразование и се справят мн. По добре и от Българите. Аз съм един от тях.
  2. 2020.10.21 | 13:43
   същото се отнася и за българите поне в чужбина са по цигани от циганите 80 прцента дтоят на доциал и не искат да работят това е българина а циганите макар да работят нископлатени работи все пак си работят и не тегат на правителствата затова ги толериран навън а българина където да отиде на пйрвата седмица пазърлък и напусса доциала то ранисамо по кафета стоят и д проституция се занимават
 3. 2020.10.21 | 14:46
  Невъзможно е !!! Това никога няма да стане реалност ! Това е просто начин за получаване на едни пари, никъде по света не са интегрирани. Това е все едно да интегрираш маймуна в обществото ни, възможно ли е ?
 4. 2020.10.21 | 14:27
  за да се интегрират иганите(роми) на първо място ТРЯБВА ДА СЕ НАУЧАТ, ЧЕ ИМАТ ЗАДЪЛЖЕНИЯ И ТОГАВА ИДВАТ ПРАВАТА. искат да са равни с останалите, но искат да имат само привелигиите, е няма как да стане интегрирането им тогава. по този начин няма равенство.
 5. 2020.10.21 | 13:50
  Интеграция???? Какво да направя аз ,за да интегрирам ромите? Мога да им дам само равни права и задължения с моите ! Всичко друго си зависи от тях ! Моля не ме намесвайте в този проблем . От моя страна аз съм им дал равни права и задължения !
 6. 2020.10.21 | 13:47
  Започнете сега, като печелите допълнително $ 17 000 или повече, просто като вършите много лесна и проста работа от вкъщи. Миналия месец получих $ 18642 от тази онлайн работа, просто като й давам 2 часа на ден, използвайки моя лаптоп. Вече всеки може да получи тази домашна работа и да започне да печели истински пари онлайн, като просто следва подробности тук ..........==>> Smartlife3.com/
 7. 2020.10.21 | 13:45
  Да попитам като искат драги интегрираме защо Франция преди време арестуваше на ши роми иги връщаха в България а неги интегрираха те. Никъде несе е видяло циганин да храни българин наи хубавото на циганите си остават хубавите цигански песни
 8. 2020.10.21 | 13:42
  РАСИСТКИ ГЛУПОСТИ НЕ ИСКАМЕ ДА ЧЕТЕМ
 9. 2020.10.21 | 13:40
  Не
 10. 2020.10.21 | 13:10
  България не е изтребвала цигани и евреи в газови камери, не ги е била с камшици по памукови плантации и сега германците ни се правят на моралисти. Eбaнето в Кьолн им беше малко.
 1. 1
 2. 2
 3. 3

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Общество

още

Анкета

Одобрявате ли наложеното вето от страна на България за членството на Северна Македония в ЕС?

Одобрявате ли наложеното вето от страна на България за членството на Северна Македония в ЕС?

Избрано от Интернет