Съюзът на военноинвалидите и военнопострадалите искат добавка към пенсиите на 168 военноинвалиди

  • 20 октомври 2020 15:08

  • 436
  • 0
Съюзът на военноинвалидите и военнопострадалите искат добавка към пенсиите на 168 военноинвалиди
© pixabay

Съюзът на военноинвалидите и военнопострадалите настоява Министерството на труда и социалната политика да изпълни решение на Комисията за защита от дискриминация от октомври тази година и да се осигури финансова подкрепа за 168 военноинвалиди с над 90 на сто степен на увреждане и с определена чужда помощ, стана ясно по време на пресконференция на съюза.

Изчисленията на съюза показват, че допълнителната финансова подкрепа би струвала на държавата 350 000 лв. годишно. По думите на адвокат Иван Сотиров според комисията е основателен сигналът на съюза за това, че в Закона за хората с увреждания е пропуснат терминът военноинвалиди. Той заяви, че парламентът също следва да направи промени в закона.

От Съюза на военноинвалидите се надяват на промяна в законов текст в подкрепа на най-тежко засегнатите

Председателят на съюза Петър Велчев призова социалния министър да изпълни решението на комисията, в противен случай ще поиска оставка. По данни на НОИ към юни тази година 2214 са военноинвалидите в страната, а 2145 са военнопострадалите, каза Велчев, цитиран от БТА.

Членовете на съюза са 3473, от тях военноинвалиди са 1648, останалите са военнопострадали, допълни Емил Гуджев - председател на Контролния съвет на организацията.

От съюза имат предложения и по Закона за резерва на въоръжените сили на Република България, както и по Закона за военноинвалидите и военнопострадалите.

Мая Йорданова
436 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини