От ВМРО и БАН с предложения и контрапредложения за наименованието на 24 май

Комисията по образованието и науката проведе днес обществено обсъждане на предложението за промяна на наименованието на празника 24 май. Поправката в Кодекса на труда е внесена от група народни представители и вече е одобрена на първо гласуване.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 13798

Предлагаме 24 май да бъде преименуван на "Празник на българската писменост, просвета и култура", заяви доц. Милен Михов от ВМРО. 

Аргументите на патриотите е, че писмеността исторически е от България. "Празникът е българско дело. Въз основа на тези факти, предлагаме тази формулировка на празника", разкри депутатът от ВМРО. 

"Този празник е изключително сакрален за всички българи", категоричен бе доц. Михов.

Преименуват 24 май

От БАН заявиха, че е важно наименованието на празника, тъй като той е сред най-важните в календара на родината ни, но сред предложенията са намери фактологически грешки. От Академията на науките апелираха да не се изпускат имената на Светите братя Кирил и Методий.

"Да не се премахва славянството от името на празника", призоваха още от БАН, за да се запази общоевропейския дух. 

"Постоянно се говори за православен славянски свят, но 30 000 думи са изхвърлени от румънския речник. Така започва просветата им - с изхвърлянето на българския език и кирилицата", коментира проф. д-р Лиляна Симеонова от Института по балканистика към БАН.

"Стига с този русизъм. "Православният християнски свят", ни е наложено отвън. Русия предпочита да акцентира на славянството, неглижирайки българския принос", заяви проф. Симеонова.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 13798

Повече за Коронавирус

corona

Коментари

 1. 2020.10.15 | 18:46
  Ден на славянската писменост трябва да остане задължително . Немога да разбера със що за глупости се занимават името на празника е много точен не трябва дасе барат
 2. 2020.10.15 | 18:10
  Няма романска писменост, няма германска, няма и угро-финска, защото това са племена. Латиницата е измислена от римляните, а кирилицата от българи. 24 май трябва да е Ден на българската писменост. Руснаците да мрат в плитка вода!
 3. 2020.10.15 | 18:06
  Патент върху кирилицата и руснаците да мрат. Да видим какво реципрочно решение ще вземат. Украинците много ще се зарадват, че руските фашисти са нaeбaни.
 4. 2020.10.15 | 17:23
  Правя над 17485 $ на месец, като работя с ниска поддръжка онлайн от вкъщи. Продължих да чувам как други ми разкриват колко пари могат да направят в мрежата, затова избрах да го разследвам. Бях толкова удостоен, че открих тази програма и напълно промених живота си. Последния месец нейната проверка беше 14770, просто се занимавах с компютъра за няколко часа в наличното ми време всяка седмица. Това е моята специалност......Careerclub9.com
 5. 2020.10.15 | 17:06
  Kakvi slavqni kakvi pet leva nqma takiva plemena i ne e namereno nishto ot tqh.Azbukata e delo na Balgarskiq car Simeon 1 .S led tova Balgarski monasi q karat v Kievska Rus i se razprostranqva v sqla iztocna evropa i cas ot Aziq.Dokoga nashite profesori shte pravqt sv..ki na Ruskite imperski interesi s panslaviozma izmislen ot Ekarerina Velika.Ako tezi ot BAN sa provesori da sa s cqloto uvajenie kato takiva slavqni ne e imalo nikoga.
 6. 2020.10.15 | 16:14
  ВМРО защо нямат Българско в името си?
 7. 2020.10.15 | 16:12
  Много червени дъртаци има в БАН. Кога ще чистим боклука?
 1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Общество

още

Анкета

Намирате ли за необходимо закупуването на още осем изтребителя F-16 от САЩ?

Намирате ли за необходимо закупуването на още осем изтребителя F-16 от САЩ?

Избрано от Интернет