България остава транзитна страна за мигрантите

  • 14 октомври 2020 14:22

  • 326
  • 2
България остава транзитна страна за мигрантите
© Pixabay

От няколко години страната ни се намира в състояние на нулев миграционен натиск. България традиционно остава транзитна страна. Това каза пред БНР Радослав Стаменков, ръководител на българското представителство на Международната организация по миграция.

В момента са заети около 15% от капацитета на центровете за настаняване на бежанци. Към края на септември е имало настанени малко под 800 лица.

„Потокът на хора, търсещи убежище в България, спадна значително през последните години и месеци“, посочи Стаменков в предаването „Преди всички".

При масовото затваряне на граници и рестрикции за свободно движение през пролетта заради пандемията, от МВР са регистрирали само 1 задържан за незаконен престой на територията на страната.

 

"През летните месеци от май насам средно около 400-500 мигранти са влизали у нас. Тези цифри са в пъти по-ниски от цифрите през т.нар. миграционна криза в Европа отпреди няколко години", допълни Радослав Стаменков.

Той обясни, че има единични случаи на заразени с коронавирус в центровете за бежанци. Настанените лица са снабдени с лични предпазни средства.

"Битовите условия в тези центрове са напълно нормални. Провеждат се информационни сесии за здравните норми. Има изградени карантинни помещения. Всички новонастанени минават през задължителна двуседмична карантина", каза още Стаменов.

Последвайте канала на

Novini.bg
326 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Хи-хи-хи

2020.10.14 | 15:00

2
България е готова да приема красиви и умни бели жени от Дания, Швеция, Финландия, Молдова и да съдейства за транзита на африкански и мюсюлмански главорези в Германия и Франция. Последиците ще ги гледаме всички след няма и 5 години. :) :) :D

2020.10.14 | 14:51

1
Това всъщност е добра новина. Да ходят в Германия в къщата на Меркел. България не е склад за негри и ислямисти.

Добави коментар

Водещи новини