Около 4500 учители се очаква да се пенсионират през идните две години

  • 13 октомври 2020 13:25

  • 360
  • 1
Около 4500 учители се очаква да се пенсионират през идните две години
© Pixabay

Около 4500 учители се очаква да се пенсионират през идните две години в страната. Това коментира в Русе председателят на Синдиката на българските учители /СБУ/ Янка Такева.

Тя обясни, че с увеличаването на учителските заплати се отчита и повишаване на интереса към професията.

По думите й, сега ръстът на младите учители в образователната система е 18 процента. Тази година работа са започнали 2500 млади педагози.

Красимир Вълчев: Трудът на учителите се вижда в тежките моменти

Такева обясни, че се организират срещи с магистри и бакалаври от висшите училища, които завършват и придобиват учителска правоспособност. По думите й, ако преди пет години от випуск с 18 студенти двама искат да бъдат учители, то сега само двама не искат, а 18 желаят да работят в учебно заведение.

Заместник-министърът на образованието Таня Михайлова обясни, че средната възраст на учителите в образованието намалява - вече е под 50 години. Преди време тя е била 52-53 години.

"Опитваме се да привлечем най-добрите наши ученици за тази професия. За да си добър учител, трябва да имаш голям заряд", каза Михайлова.

В Русе Михайлова и Такева участват в национално съвещание на експертите в сферата на професионалното образование, чийто домакин е началникът на Регионалното управление на образованието Росица Георгиева.

Учители искат повече извинени отсъствия по домашни причини

Михайлова обясни, че по последни изследвания се вижда промяна на нагласите към професионалното образование. Според нея то е неограничаващо образование, има възможност за мобилност, като можеш веднага да се реализираш.

Михайлова каза още, че е важно и проследяването на завършващите професионално образование. Това е един от показателите за качеството на обучение. Тя посочи, че по проект сега се работи в три пилотни области в страната.
 

Novini.bg
360 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Нормален

2020.10.15 | 16:49

1
Не се притеснявайта. Поради взетите мерки, епидемията ще намали това чисо.

Добави коментар

Водещи новини