Мавзолеят в Плевен утре ще бъде осветен в зелено по повод Европейския ден на донорството

  • 09 октомври 2020 14:58

  • 298
  • 0
Мавзолеят в Плевен утре ще бъде осветен в зелено по повод Европейския ден на донорството
©

Параклисът-мавзолей "Свети Георги Победоносец" в центъра на Плевен утре ще бъде осветен в зелено от 19.00 до 21.00 ч. по повод Европейския ден на донорството и трансплантацията на органи - 10 октомври.

Фирма от Плевен откликна на призива на общинските власти и ще извърши осветяването на историческия паметник безвъзмездно. Така Община Плевен се присъединява към провеждания от Съвета на Европа всяка година Ден на донорството.

Целта е да се повишава осведомеността на хората за значението на донорството на органи за живота на нуждаещи се, за които трансплантацията е единствена възможност да бъдат спасени. Идеята е и да се благодари на медицинските специалисти, които помагат да се спасява живота на много хора.

От началото на тази година екипите на Университетската болница "Д-р Георги Странски" в Плевен са реализирали три донорски ситуации. Благодарение на хуманното решение на близките на донорите, втори шанс за живот са получили нуждаещи се от трансплантация български и чуждестранни граждани.

Според статистика на Изпълнителната агенция "Медицински надзор" потенциалните реципиенти на органи в страната към 2 октомври 2020 г. са 1 145.

Доброволци на Български младежки Червен кръст ще раздават информационни материали за донорството на 13 октомври от 13.00 до 14.30 ч. пред сградата на Община Плевен.

Европейският ден традиционно се провежда втората събота на октомври. Изпълнителната агенция "Медицински надзор" организира различни събития по този повод от 10 до 17 октомври, се посочва в съобщението.

Последвайте канала на

Novini.bg
298 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини