Експерт обясни каква пенсия бихме взели от втория стълб

  • 09 октомври 2020 12:21

  • 835
  • 0
Експерт обясни каква пенсия бихме взели от втория стълб
© Pixabay

Ще дадем актуална информация за резултатите на пенсионните фондове. Това каза Даниела Петкова от Българска асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване (БАДДПО) във връзка с дискусия за резултатите от допълнителното задължително пенсионно осигуряване за третото тримесечие.

„В резултат на сриване на фондовите борси от март месец доходността на пенсионните фондове събуди тревога. Но няма тревожни резултати, все пак бързам да кажа", коментира тя пред БНР.

"Към днешна дата може да се счита, че пенсионните фондове у нас преодоляха корона-кризата, и от началото на годината до март месец регистрираха отрицателна доходност, но към днешна дата възстановихме доходността за тази година и тя вече е положителна", каза още Петкова.

От думите й стана ясно, че от 2015 г. вторият стълб на пенсионно осигуряване е превел половин милиард лева на Сребърния фонд и на НОИ. На наследници са платени 132 млн. лв.

На въпрос дали хората ще получат по-ниска пенсия сумарно, ако партидите им са в НОИ и във втория стълб от тези, които са само към НОИ, Даниела Петкова обясни следното:

"Ако в НОИ започнат да прилагат коефициента за редукция на държавната пенсия съгласно Кодекса за социално осигуряване, а не така, както е в момента - няма да има такъв риск. И за да се направи това не е необходима промяна в закона. Ако това не се направи - хората би трябвало да имат възможност до последния възможен момент да си прехвърлят парите в НОИ. И за тях няма да има риск". 

Novini.bg
835 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини