Благодарим ти "В и К", за живата /пълна с твари/ вода!

  • 05 октомври 2020 17:33

  • 1996
  • 0
Благодарим ти "В и К", за живата /пълна с твари/ вода!
© бнр и бтв

Преди дни стана ясно, че в едно кюстендилско село хората пият вода с мърдащи живи твари в нея, които тепърва местното РЗИ щяло да изследва какви са - попови лъжички ли са, водни кончета или други, разказа в свой репортаж бтв. М.г.пък гнусотията беше още по-голяма, защото от крановете във Враца "потекоха" ...червеи. От 1 януари т.г. питейната вода почти навсякъде поскъпна. Вероятното заради мезетата, с които ни я сервират от "В и К" дружествата. Защото точно те носят отговорност по закон пред нас, потребителите за качеството на водата, която ни предлагат.

От 1 януари тази година, 

въпреки калпавата услуга, която се предлага на потребителите, цената на водата скочи 

в почти всички области, с изключение на 1-2. Така един кубик от живителната течност вече струва: във Варна 3.21 лв., в Русе – 3.15 лв., в Бургас – 3.08 лв., в Ямбол – 3.03 лв., във Враца – 3.27 лв., в Добрич – 3.45 лв., във Видин – 2.54 лв., в Габрово – 2.71 лв., в Плевен – 2.88 лв., в Благоевград – 2.35 лв., в Стара Загора – 3.01 лв., в Ловеч – 3.16 лв. Най-голямо е увеличението в Кърджали – с 9.7%, или 2.61 лв. за кубик. Най-малко е в Пловдив – с 0.5% до 2.22 лв. за кубик вода. Поскъпването за столичани е с близо 7% или вече плащат по 2.76 лв. за кубик. За никого не е тайна, че В и К инсталациите в страната на повечето места са стари, скапани и от години не се ремонтират, а там където са обновени, не се стопанисват добре. 

Пак в началото на т.г., непосредствено след катастрофата с Пернишкия язовир "Студена", беше създадена нова държавна мегаструктура - "Български ВиК холдинг" ЕАД, за да се бори със засушаването, което предстои в близките години, според официален доклад на Световната банка за региона, а също и да строи големи "В и К" инфраструктурни обекти. В тази нова структура държавата наля близо 1 милиард лева от нашите пари. Очаква се тя подпомогне оздравяването на "ВиК"-ата в страната, за да могат да изпълнят проектите си по Оперативна програма "Околна среда 2014-2020 г.", по които ще бъдат инвестирани над 2 млрд. лв.

Е, при всичките тези много пари, които се наливат в този важен стратегически ресор, 

защо трябва да пием вода с мърдащи в нея едноклетъчни и многоклетъчни?! 

Според обясненията на дългогодишен специалист в сектора, в София и останалите големи градове, където от крановете тече мътна, кафява, зелена...всякаква вода, се получава обикновено след остраняването на аварии, когато самите майстори не са почистили добре обновения от тях водопровод и територията покрай него.
В малките селища обаче проблемите идват от занемарени резервоари и водохващания със застояла и заблатена вода. Там "В и К" възлагат на водомайстори да поддържат резервоарите, да поставят обеззаразители и т.н.. Очевидно организацията не е добра, щом резултатът е такъв, какъвто е. Но немарливостта не бива да е оправдание за лошо свършената работа на операторите.
Самите те гледат през пръсти на ангажиментите си да снабдяват с качествена вода села, в които живеят по десетина баби и дядовци, тъй като водопроводите са скъпи, а там не им е рентабилно да ги поддържат, пояснява специалистът. И признава, че това е порочна логика, защото всички клиенти в България имат еднакво право да пият чиста питейна вода. Пък и ние, живеещите в големите градове, плащаме предостатъчно и за все по-обезлюдените родни села.

Потребителите имат права и могат, ако искат да си ги търсят 

по Наредба №4 в която са регламентирани ясно отношенията между тях и общинските и държавни "В и К" оператори. Там не се предвижда да поемаме водата с мезета. Обаче, както е известно, повечето ни сънародници нямат потребителската култура да настояват и изискват своите права. 
 

Последвайте канала на

Аделина Делийска
1996 0

Водещи новини