Откриха останки на епископски дворец от V-ти век край Търговище

Останки на епископски дворец от V-ти век изникнаха при тазгодишните разкопки на античния и средновековен град Мисионис, съобщи на БТА проф.Николай Овчаров. Проучванията са минали под неговото научно ръководство, заедно с екип на археолога Стефан Иванов от Историческия музей в Търговище, предаде БТА.

Работата по обекта е започнала още преди 60 години от покойния проф.Димитър Овчаров, но през 2019 г. учените попадат на уникалния по своя план дворец на епископите от същата епоха.

Архитектурният ансамбъл вече е напълно проучен. Става дума за класически домус - разпространена форма на римските дворци още от античния период, обясни Овчаров.

Комплексът е с правоъгълен план и размери 20 на 15 метра. Точно в центъра се намира малък правоъгълен двор, покрит с каменни плочи, който е бил открит към небето, за да бъде осветявана вътрешността. Около двора са разположени верижни помещения, покрити с керемиден покрив.

Разпознати са останките на епископските апартаменти, трапезарията и вероятно - малък параклис за архиерея. В двореца се е влизало през двукрила врата, водеща към една от улиците на Мисионис. Според Овчаров към епископския ансамбъл се отнася и великолепната кръщелня - баптистерий, открита през предишните години.

Има още стотици находки - златни апликации, стъклени чаши за пирове, многобройни монети и други предмети. Интересни са и фрагментите от надписи, които предстои да бъдат разчетени.

Епископските резиденции от раннохристиянския период са доста рядко срещани в проведените досега проучвания в България, отбелязват учените. Това показва, че през V-VI век Търговище е бил един от важните административни и духовни центрове в Североизточна България.

Откритата монументална раннохристиянска архитектура потвърждава, че по тези места са проповядвали последователите на апостол Андрей Първозвани, смята проф.Овчаров. Неслучайно, до този момент в Мисионис са открити вече три огромни раннохристиянски базилики. Тези земи през I-ви век са покръстени именно от този следовник на Иисус Христос и брат на апостол Петър. Съществува хипотеза, че той е бил ученик на самия св.Йоан Кръстител.

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Общество

още

Анкета

Според вас имат ли отношение изборите в САЩ в България?

Според вас имат ли отношение изборите в САЩ в България?

Избрано от Интернет