Какво представлява лечението с кръвна плазма в битката с COVID-19

Има одобрени 7 метода, и то частично. Някои от противовирусните лекарства съкращават престоя на болния само с един ден. С добър ефект е "дексаметазон". Другият сериозен продукт е лечението с кръвна плазма - този метод трябва да се прилага правилно. Лечението на COVID-19 изисква мултидисциплинарен подход. Терапиите трябва много добре да се познават и съчетават, за да се получи добър резултат. Това обясни д-р Чавдар Ботев - хематолог, специалист по плазмофереза и консултант на Националната пациентска организация по лечение на COVID-19 с плазма.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 13891

Пред Bulgaria ON AIR специалистът цитира проучване, от което става ясно, че 80% от болните са лекувани неправилно - с нисък титър на антитела в плазмата и по-късно от необходимото. След това е определен точният титър.

"По отношение на Европа се движим съвсем навреме. Има два центъра, в които се получава плазма. С евросредства ще бъдат оборудвани още два кръвни центъра. Донорите винаги са проблем за България", посочи още д-р Ботев.

Докторът каза, че при терапия с плазма се вижда, че пациентите са минали през 7 нива на получаване на кислород. А при механичната вентилация имало много усложнения.

Здравният министър издаде три заповеди във връзка с eпидемичната обстановка

Съществува такава реакция - ако вземете плазма със свръхвисоки антитела, се получава изкривяване, при което с тази плазма може да се ускори вирусното заболяване. При всички наблюдавани пациенти се твърди, че няма такава реакция. Този ефект може да се наблюдава и при ваксините, уточни хематолът.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 13891

Повече за Коронавирус

corona

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Общество

още

Анкета

Според вас имат ли отношение изборите в САЩ в България?

Според вас имат ли отношение изборите в САЩ в България?

Избрано от Интернет