В Русе предстои проверка на 17 предприятия - потенциални източници на миризми

В Русе предстои проверка на 17 предприятия - потенциални източници на миризми. Това съобщи инж. Христо Милков - началник на отдел в Регионалната инспекция по околната среда и водите.

Той участва тази вечер в заседание на Комисията за въздуха към Общинския съвет в Русе.

Протестиращи поискаха чист въздух за Русе

По думите на Милков Регионалната инспекция по околната среда и водите е дала три предписания след проверката за спазване на условията в комплексното разрешително на завода за автомобилни части "Монтюпе" ЕООД. Те вече са изпълнени, предаде БТА.

Проверката е извършена в периода между 10 и 18 септември т.г., месец по-рано от предвиденото по план, а причината е постъпилите множество сигнали от русенци за наличие на миризма на "изгорял бакелит". Милков каза още, че проверките ще продължат. Той коментира, че евентуално решение на проблема със замърсяването на въздуха в Русе е въвеждането отново на специална система, работила до 2012 г. в града по програма "Долен Дунав". За да се възстанови дейността ѝ, е нужно финансиране.

Системата може да се надгради и така ще следи какви са нивата на определените замърсители и от кое предприятие може да идват. По повод на решението на Министерството на околната среда и водите предприятия, потенциални замърсители на въздуха в Русе, да бъдат поставени под непрекъснат видеоконтрол, Милков коментира, че донякъде това има логика. Той обаче посочи, че миризмите могат да са и без цвят. По думите му видеонаблюдение вече има на ТЕЦ-Русе.

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Общество

още

Анкета

Според вас имат ли отношение изборите в САЩ в България?

Според вас имат ли отношение изборите в САЩ в България?

Избрано от Интернет