Великотърновският Митрополит Григорий е тазгодишният почетен гражданин на Свищов

  • 26 септември 2020 15:59

  • 513
  • 0
Великотърновският Митрополит Григорий е тазгодишният почетен гражданин на Свищов
© bulphoto (архив)

Великотърновският Митрополит Григорий е тазгодишният почетен гражданин на Свищов, съобщават от пресцентъра на общината.

След решение на Общинския съвет, удостоверението му е било връчено от председателя на Общинския съвет д-р Кристиян Кирилов.

Свищов е сред общините ограничили количеството на депонирани биоразградими битови отпадъци

Кметът на Свищов Генчо Генчев е удостоил митрополита с почетния знак на града и му е благодарил за духовната упора и съществения принос в грижата за християнските храмове на територията община Свищов. В резултат на ползотворното сътрудничество между ръководството на Община Свищов, Общинския съвет и Великотърновската света митрополия са възстановени и обновени емблематични храмове, сред които "Св. Преображение Господне", "Св. Троица", както и църкви в населените места в общината. Великотърновският Митрополит Григорий има съществен принос и в изграждането на параклисите в село Совата и в Дома за стари хора "Мария Луиза" в града.

С неговата благословия е изграден и параклисът "Свети дух" в Гробищния парк в Свищов в памет на 12-те свищовски деца, загинали в река Лим през 2004 г. Приоритет в дейността му е развитието на международното духовно сътрудничество и междуцърковните отношения, както и усилията му Свищов да върне славата си на възрожденски и просветителски център, която е имал в миналото. През тази година Великотърновският митрополит навършва 70 години.

Почетното звание се връчва ежегодно в рамките на празниците "Свищовски лозници".

Последвайте канала на

Мая Йорданова
513 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини