Нужен е основен ремонт на сградата на Русенската опера след големия пожар

Нужен е основен ремонт на сградата на Държавната опера в Русе, която пострада при голям пожар в началото на юли тази година. Това коментира директорът на културния институт Иван Кюркчиев.

Той обясни, че е готово становището на експертите относно състоянието на сградата. То ще бъде предоставено в началото на идния месец на министъра на културата, като идеята е да се получи финансиране от Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет.

Протече покривът на обновената Русенска опера

"Имаме вече всички необходими документи, като очакваме само становището на прокуратурата по повод на разследването, свързано с пожара", каза Кюркчиев, цитиран от БТА.

Той обясни, че сградата се намира върху льосова почва, като използваната повече от 50 тона вода при гасенето е усложнило ситуацията. Има и образували се цепнатини.

Кюркчиев каза още, че в момента се изгражда временен покрив, който да защитава сградата от дъжд и сняг. Той ще бъде готов до 20 дни. По думите на директора на културната институция в идните две години сградата няма да може да се използва. През това време трупата ще изнася своите представления в Доходното здание.

Коментари

  1. 2020.09.25 | 16:40
    Русенския червен кмет да не краде, а да си оправи операта.
  1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Общество

още

Анкета

Намирате ли за необходимо закупуването на още осем изтребителя F-16 от САЩ?

Намирате ли за необходимо закупуването на още осем изтребителя F-16 от САЩ?

Избрано от Интернет