Тихомир Безлов пред novini.bg: Защо нямаме сравнителна система на болниците за лечение на Ковид 19?

  • 24 септември 2020 15:15

  • 863
  • 0
Тихомир Безлов пред novini.bg: Защо нямаме сравнителна система на болниците за лечение на Ковид 19?
© личен архив

Какво е състоянието на болниците извън София и още няколко областни центрове в страната и как те отговарят на изискванията за лекуване на заразени с COVID 19? Защо политици, общественици и управници бягат от коментари по тази тема? Разговарям със старши анализатора от „Център за изследване на демокрацията” Тихомир Безлов.

За съжаление няма широк достъп до информацията точно каква е ситуацията със заразените и възможностите за лечение в цялата страна, извън София и още няколко от големите ни градове. Ние не знаем например с какъв брой тестове за изследване на коронавируса разполагат в провинциалните болници нито на ден, нито пък на седмица. По този начин не знаем и колко са позитивните тестове там, каква е динамиката на заболеваемостта. Обобщено, смятам, че разполагаме с доста фрагментарна информация за разпространението на инфекцията у нас.

Най-интересната тема за обсъждане сега е състоянието на болниците в провинцията

и как там се справят с лекуването на заразените от коронавирус. Всички политици, общественици и властта отказват да говорят затова, в публичното пространство се шуми само, когато вече има проблеми както беше във Видин, в Добрич и др.. Не се дават данни по региони за смъртността от инфекцията. В началото имаше данни, които ясно показваха, че равнището за възможности в лечението на областно ниво е доста по-ниско, отколкото в София и още 5-6 от големите градове - Варна, Пловдив, Бургас и т.н.. Прави впечатление също така, че много от регионалните болници предпочитат да пращат заразените за лечение в София.Затова аз имам предположение, че по-малките областни болници изобщо избягват да се занимават с лекуването на опасния вирус. Вероятно, поради липса на ресурс - кадрови, финансов и технически.

Друг голям проблем е отношението на частните болници,

за което вчера споменах и пред обществената тв. Те получават голям финансов ресурс от публичните средства, имат скъпа техника и скъпоплатени лекари, но се оказва, че някои дори нямат специализирани отделения за справяне с вируса и правят всичко възможно да не участват в преодоляването на заразата. Лекарите трябва да коментират този проблем пред своите ръководители от здравното министерство и НЗОК. Смятам, че досега сравняването на болниците и как те се справят в корона кризата, е тема табу у нас. Ние, пациентите, се ориентираме по слухове затова къде е най-добре да се лекуваме и при кой доктор да отидем, защото бил добър.

Частниците в здравето - дай парите и да бегаме!

Оптимизацията на ресурсите в здравеопазването не е добра,

от години тук само се оплакваме, че липсват финансови средства и затова тази област от живота ни не е на нужното ниво. Това обаче е вярно само донякъде. Защото е видно, че в системата се говори и обсъжда само състоянието на лекарите, а какво е това на пациентите - няма дебат. Както няма и сравнителна система за състоянието на болниците по региони и на заразените там. Моята представа е, че ние няма как да сме свръхефективни с нашите дадености в борбата с тази световна болест. Правиме каквото можем. Обаче трябва да оказваме публичен натиск върху МЗ, за да може да получим информация за здравната картина по места в общините.

Последвайте канала на

Аделина Делийска
863 0

Водещи новини