Премийният приход в застраховането за първото полугодие е с 2,04 % по-нисък

Данните общо за застрахователния пазар показват постепенен тренд към възстановяване , съобщава Асоциацията на българските застрахователи.

Премийният приход общо за пазара за първото полугодие на 2020 г. е 1 447 млн. лв., с 2,04 на сто по-нисък от същия период за 2019 г. За сравнение, намалението на премийния приход на годишна база към април е 2,58 на сто, а към края на май - 3,48 на сто.

Общият размер на изплатените обезщетения достига 587 млн., като нарастването на годишна база е 1,49 на сто.

Данните на Комисията за финансов надзор за първото полугодие показват стабилност на пазара на общото застраховане, въпреки цялостната икономическа стагнация вследствие на COVID-19. Дружествата в сектора отчитат макар и малък ръст на премийния приход от 0,65 на сто на годишна база, като размерът му достига 1 220 млн. лв.

Предвижда се удължаване на срока за подаване на заявления за авансово плащане през 2020 г. по мярка "Инвестиции в предприятия"

Стабилни са резултатите при най-масовите автомобилни застраховки. При застраховка Гражданска отговорност на автомобилистите има слабо нарастване на премийния приход от 1,26 на сто спрямо същия период на 2019 г. след спад през април и май. Намалението на премийния приход по застраховката Каско от около едно на сто на годишна база може да се определи като незначително, като се има предвид нивото на икономическа активност в страната, посочват от АБЗ.

Имуществените застраховки бележат пореден ръст, твърдят от асоциацията. При застраховката Пожар и природни бедствия нарастването на премийния приход на годишна база е 18,75 на сто, а по Щети на имущество - 4,73 на сто. Повишение има и при застраховки Кредити (13,69 процента). Очаквано продължава спадът на застрахваките, свързани с някои видове транспорт и пътуване. Например спадът на премийния приход по застраховка Помощ при пътуване е 45 на сто, а при застраховката Зелена карта за юни 2020 г. дори се отчита нулев премиен приход, което е лесно обяснимо с ограниченията за пътуване в резултат на COVID-19.

Изплатените обезщетения в общото застраховане са в размер на 499 млн. лв., което е намаление от 0,48 на сто на размера им на годишна база.

За разлика от общото застраховане, в животозастраховането продължава тенденцията на спад на премийния приход и увеличение на изплатените обезщетения спрямо 2019 г. Това е обясним резултат в период на стагнация и икономическа несигурност за голяма част от населението, посочват от АБЗ.

Президентът на Южна Корея сравни кризата с коронавируса с цунами

През юни 2020 година премийният приход в този застрахователен сектор е 227 млн. лв., като намалението на годишна база е 14,34 на сто. Същевременно размерът на изплатени обезщетения към юни 2020 г. от 87,9 млн. лв. е с 14,32 на сто по-висок от същия период на 2019 г.

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Общество

още

Анкета

Според вас имат ли отношение изборите в САЩ в България?

Според вас имат ли отношение изборите в САЩ в България?

Избрано от Интернет