Магнитните бури влияят и на здравите хора. Какво могат да им причинят?

До дни ни връхлита най-мощната магнитна буря за тази година. Пикът се очаква да бъде на 27 септември. А най-чувствителни по това време са възрастните хора.

"Когато се обяви, че има земетресение, по-тревожните хора винаги заявяват, че краката им се клати под земята една седмица по-късно. Това се отнася до дълбокия им страх. Що се отнася до магнитните бури - това са реални усещания, които касаят най-вече хората с хронични заболявания. Ние живеем в свят, в който лесно усещаме колебанията на магнитното поле. Малко пребиваваме навън и психиката ни свиква да работи на по-ниски нива на магнитното поле", заяви психиатърът д-р Веселин Герев в ефира на "България сутрин".

Д-р Герев допълни, че до голяма степен магнитното поле влияе на почти всички системи на психиката и на тялото.

"Здрави хора по време на силни магнитни бури могат да усетят главоболие, раздразненост, проблеми в съня. Трудни заспивания, често събуждане - това са чести явления при магнитните бури. Променливото магнитно поле влияе върху разширяването и свиването на кръвоносните съдове", каза той.

На море и през октомври

Доц. Петя Трифонова, заместник-директор на Националния институт по геофизика, отбеляза, че Слънцето ежедневно излъчва частици в пространството. 

"В него има петна, които са много мощни. Когато е активно, то излъчва големи количества плазма - поток от заредени частици - протони и електронни, които се излъчват в междупланетното пространство. Ако Слънцето бъде насочено по такъв начин, че частиците бъдат ориентирани към земята, това ще предизвика магнитни бури. Обикновено това отнема до 2-3 дни. Земята има магнитосфера, която ни пази от магнитните частици. Магнитосферата обаче може да бъде деформирана", обясни тя.

И изтъкна важна подробност, че България се намира в средни географски ширини и от тази гледна точка сме по-защитени, отколкото полярните области и тези, около Екватора.

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Общество

още

Анкета

Според вас имат ли отношение изборите в САЩ в България?

Според вас имат ли отношение изборите в САЩ в България?

Избрано от Интернет