Частни дронове ще се ползват при търсене и спасяване при авиационни произшествия

Частни дронове ще се ползват при търсене и спасяване при авиационни произшествия. Летящите роботи за хиляди левове, които издържат по няколко часа във въздуха, ще се ползват при труднодостъпни местности. Пет министерства заедно с БЧК ще отговарят за поддържането на ефективна система при авиокатастрофи. Това е записано в държавния план по темата, приет от правителството миналата седмица, предаде агенция Монитор.

При разработване и въвеждане на този план са използвани насоки на Международната организация за гражданска авиация (ICAO). Системата за търсене и спасяване на въздухоплавателни средства, екипажи и пътници при авиационно произшествие поддържа готовност за осъществяване на търсене и спасяване при авиационни произшествия 24/7.

При авиационни произшествия впрегнати в търсенето и издирването са пет министерства  МТИТС, МО, МВР, МЗ и МВнР.

Но и собственици и оператори на летища, структурите на БЧК и общините, както неправителствени организации и доброволни формирования се включват в операцията.

При търсене и спасяване по вода Морската администрация трябва да мобилизира при поискване от КЦТСАП плавателни съдове с режим на готовност за излизане до 30 минути. Военноморските сили също ще подпомагат спасявания – с кораб и бързоходна патрулна лодка, тип „FPB-M”. И двата плавателни съда трябва да са на разположение между 60 и 90 минути в работно време и три часа извън работно време.

За 22 септември: НСО с мерки за гарантиране на сигурността за честванията

Търсене и спасяване по суша се поема от МВР и МЗ отново в денонощен режим на работа. Планинска и водна спасителни служби към БЧК ще осигуряват екипи между един и три часа. Доброволните екипи е предвидено да реагират до 180 минути при инцидент.

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Общество

още

Анкета

Според вас имат ли отношение изборите в САЩ в България?

Според вас имат ли отношение изборите в САЩ в България?

Избрано от Интернет