Тревожни данни за броя на тежките катастрофи с деца

Тревожни данни за броя на тежките катастрофи с деца. За първите 7 месеца на 2020 г. 6 деца са загинали на пътя, а сериозно ранените са близо 500, съобщава Нова телевизия.

За да се ограничи тази тенденция, обучението на най-малките по пътна безопасност в училище от тази година ще е по-различно.

Децата от 1-ви „А” са в клас едва от три дни. Вече обаче са наясно с основните правила на пътя. Причината е, че от тази година им преподават не само в клас, но и навън, пред големи табели с основните знаци, които е добре да знаят.

„Всеки последен час от деня учителките заделят по пет минути да говорят с децата за това как да се движат по пътищата, за опасностите , които крият превозните средства, как да се предпазват и съответно ги водят при таблата, за да ги разгледат”, каза директорът на 22-ро СЕУ „Георги С. Раковски” Елена Кърпачева.

Обучението наподобява състезание по двойки за това кой знае повече. Целта е децата да се превърнат в коректив за родителите си.

Шофьор помете момиче на пешеходна пътека в Бургас, едва не го прегази и автобус

22-ро училище е първото у нас, оборудвано с такива табели. „Децата не трябва да приемат това като досадните последни 5 минути. Трябва да го приемат като нещо нормално и много необходимо”, посочва още Елена Кърпачева.

Целта е така да се оборудват всички училища в страната. „Тези табла съдържат основните групи. Надяваме се, че всеки ден децата, минавайки покрай тях, в крайна сметка до края на годината ще запомнят поне един или два от тези пътни знаци”, казва Диана Русинова от Европейския център за транспортни политики.

Кола помете 9-годишно дете с колело в Кърджали

Засега са закупени близо 3 000 табели. „Кампанията стартира първоначално в София. До края на месеца би трябвало да се инсталират в цялата страна”, заяви д-р Милен Марков от Държавната агенция за безопасност на движението.

Разработва се и игра в интернет, чрез която децата да попадат виртуално в реални ситуации на пътя, за да им е още по-забавно, докато учат правилата за движение.  

Коментари

  1. 2020.09.20 | 18:40
    Нормално, няма контрол, 1/3 от шофьорите карат с купени книжки (някои изобщо нямат и такива), не се спазват правилата, ограниченията, всеки кара така, все едно е сам на пътя. Да не говорим, че повечето от пътищата са с дупки и кръпки, тесни са и не могат да поемат трафика.
  2. 2020.09.20 | 15:21
    Важното е да няма коронавирус, от друго е позволено да се умира
  1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Общество

още

Анкета

Намирате ли за необходимо закупуването на още осем изтребителя F-16 от САЩ?

Намирате ли за необходимо закупуването на още осем изтребителя F-16 от САЩ?

Избрано от Интернет