Началниците на отбраната на страните-членки на НАТО обсъдиха международната сигурност

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов потвърди вчера, 18 септември, изпълнението на ангажиментите на Въоръжените сили на Република България по участието в операциите и мисиите на НАТО в Афганистан, Ирак, Косово и Средиземно море. Това посочи той в изказването си в рамките на конференцията на Военния комитет на Алианса, която поради усложнената епидемична обстановка с COVID - 19 се проведе като видеоконференция.

Във връзка със започналата трансформация на мисията в Афганистан бе посочено адаптирането на българското участие в нея. Началникът на отбраната отбеляза и увеличаването на ангажимента ни по отношение на операцията в Косово. Адмирал Ефтимов подчерта значението, което имат за България сигурността и стабилността в Черноморския регион и Западните Балкани. Той постави акцент върху готовността на страната ни да бъде домакин на Регионалната координационна функция на НАТО за Черно море, която да се изпълнява от националния ни военноморски координационен център.

В рамките на конференцията бяха обсъдени както операциите, мисиите и оперативните дейностите на Алианса, така и ролята на организацията в борбата с тероризма.

Адмирал Емил Ефтимов ще участва в есенната конференция на Военния комитет на НАТО

Началниците на отбраната одобриха основните елементи от съгласуването на дейностите по Концепцията на НАТО за възпиране и отбрана в Евроатлантическата зона. Това е ясен знак за единството и солидарността на Алианса в процеса на приспособяване към променената среда на сигурност. Този акт спомага за допълнителното синхронизиране на усилията на НАТО за адаптиране на способностите му за възпиране и отбрана и повишаване на възможността за поддръжка на застрашен съюзник.

Дискутирани бяха също напредъкът в разработването на ключовата концепция на НАТО за бойните действия, както и поуките от практиката за ролята на организацията в противодействието на COVID-19.

Коментари

  1. 2020.09.19 | 14:38
    НАТО е архаична и ненужна организация, служеща да защитава единствено интересите на САЩ насочени против Русия и Китай. Ако, не дай боже, Турция реши да си вземе български територии около Кърджали, никоя държава от НАТО няма да ни помогне, както това стана с о-в Кипър през `74 г. Там на 20 юли 1974 г. турските войски предприемат десант и завземат около една трета от острова. През 1983 г. в окупираната от турците част на острова предводителят на турските кипърци Рауф Денкташ основава непризнатата от никой Севернокипърска турска република.
  1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Общество

още

Анкета

Одобрявате ли наложеното вето от страна на България за членството на Северна Македония в ЕС?

Одобрявате ли наложеното вето от страна на България за членството на Северна Македония в ЕС?

Избрано от Интернет