Доброволци се включиха в дейностите по опазване на къдроглавия пеликан

  • 04 септември 2020 15:56

  • 399
  • 0
Доброволци се включиха в дейностите по опазване на къдроглавия пеликан
© Pixabay

Доброволци се включиха в дейностите по опазване на къдроглавия пеликан, съобщават от Българското дружество за защита на птиците /БДЗП/ и отбелязват, че 14 души са участвали в дейностите по мониторинг на водолюбивите видове в Бургаските езера, както и в обхождането на рискови електропроводи, разположени в близост до Специално защитените зони от Натура 2000 "Комплекс Мандра-Пода" и "Атанасовско езеро".

Благодарение на доброволците успешно е бил установен броят на къдроглавите пеликани във всички места за нощувка в района около Бургас - 298 индивида, посочват от БДЗП.

Атанасовско езеро, Бургаското езеро и Комплекс Мандра-Пода са едни от най-важните места за опазване на къдроглавия пеликан в Европа, отбелязват от организацията и допълват, че там се струпват редовно до 800 индивида от този защитен вид. Бургаските влажни зони са важна спирка за редица видове птици, мигриращи по Виа Понтика.

Опитните експерти на БДЗП са направили обучение за разпознаване и преброяване на птици за доброволците. По време на мониторинга на езерата са били установени 72 вида водолюбиви птици с обща численост около 50 000 индивида. По-интересните наблюдения включват 585 розови фламинги, 6000 розови пеликана, малък свирец, дебелоклюни рибарки, хиляди кафявоглави и стотици белооки потапници и много други.

Освен прякото обучение в мониторинга и разпознаването на птиците, доброволците са лакирали двете дървени беседки, намиращи се на точката за наблюдение на мигриращи реещи се птици в Атанасовско езеро. Мястото е емблематично за наблюдение на миграция и се използва ежегодно от много любители на птиците от целия свят.

Мониторингът се извършва в рамките на проект "Опазване на къдроглавия пеликан по черноморско-средиземноморския прелетен път", финансиран по програма LIFE на ЕС.

Последвайте канала на

Novini.bg
399 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини