Празникът на Св. свещеномъченик Киприан събра в Казанлък църковни дипломати и миряни

31 август 2020 14:41

Празникът на Св. свещеномъченик Киприан събра в Казанлък църковни дипломати и миряни
© Google Maps
343 0

Празникът на Св. свещеномъченик Киприан, епископ Картагенски събра в Казанлък църковни дипломати и миряни.

На имения си ден в храм "Св. Успение Богородично" в родния си град старозагорският владика отслужи празнична литургия и молебен заедно с Величкия епископ Сионий, представителя на Московския патриарх у нас архим. Вассиан Змеев, ик. Нелуцо Опра от Румънската църква, йеромонах Стефан Тричков от Троянския манастир, протосингелът на Старозагорска епархия архимандрит Богослов, свещенослужители и други, предаде БТА.

Старозагорският митрополит Киприан ще освети нов храм в село Виден

"Изказвам благодарност най-напред към Бога за това, че ме удостои и благослови да нося името на Св. Киприан, на блаженопочиналия мой духовен старец Старозагорския митрополит Панкратий, който ми даде това име. Утре ще се навършат 24 години от моето монашеско подстрижение. Помня далечната 1996 година, когато на 28 август бяхме на служба в храм "Успение Богородично" в село Осетеново. Тогава започна моето въздвижение към монашеството. Спомням си и за изпитанията ми през трите дни в пещерата на Св. Иван Рилски, за да мога след това, на 1 септември, да бъда подстриган за монах в Рилската света обител, с името на Св. Киприан Картегенски", припомни в словото си владиката.

Сред гостите, уважили владиката бяха областният управител Гергана Микова, консулите в Генералното консулство на Република България в Одрин Андон Андонов и Атанас Димов, кметове, общественици. Сред поздравилите го бяха и децата от Дом "Мария Терезия", гр. Стара Загора, с директор Латинка Петрова, на които той е духовен наставник вече трета година.

Мая Йорданова
343 0

Свързани новини

Коментари (0)

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини