Топлофикациите пак сътвориха пълно мазало със сметките за парното

  • 26 август 2020 09:40

  • 3768
  • 0
Топлофикациите пак сътвориха пълно мазало със сметките за парното
© булфото /архив/

То пък кога не е имало драми насред лято, което служителите на монополиста майсторски забъркват със сметките за парно и топла вода, особено в столицата! Четеш, четеш и не разбираш - защо плащаш скъпо и прескъпо за тази доставка до дома ти при положение, че от най-високо ниво в държавата са ти обещали поевтиняване. И ти става още по-жежко не само от 30-градусовите августовски жеги. Със сигурност подобен парадокс могат да сътворят само по нашите географски ширини и той няма нищо общо със загриженост към поданиците.

Припомням, че още през март десетки потребители "замръзнаха" от получените сметки, 

а от паразитните, нереформирани, работещи по комунистически топлофикационни дружества им отговориха, че месеца на баба Марта т.г. бил много студен, та затова хората трябва да плащат солено. Нали помните, че цената на природния газ за България падна с 40 на сто?  Новата цена трябваше да влезе в сила със задна дата. Като от „Бургаргаз” обявиха, че ще върнат 150 млн. лв. на клиентите си."Прилагането на новия ценови механизъм ще доведе до разлики в доставните цени, считано от 5 август 2019 г. до 29 февруари 2020 г.”, заяви изпълнителният директор на „Булгаргаз” Николай ПавловНиколай Павлов Николай Павлов е служебен министър на енергетиката в кабинета на Огнян Герджиков. Роден е още в началото на март.

КЕВР проверява топлофикациите за размера на възстановените надвзети суми за консумирана топлинна енергия

"Всякакви искания за предстоящо увеличение на цените на топлинната енергия са изцяло неоснователни", 

категоричен бе и председателят на КЕВР доц. Иван Иванов. Какво да си мислят хората, като такива отговорни фактори им обещават по-ниски сметки за месеца с променливи температури от минус 20 гадуса до плюс 27 градуса и получават раздути фишове за по 300-400 лева за апартаментите си!
Само в столицата 10 000 клети клиенти на местната топлофикация подадоха жалби за завишените си месечни фишове и...пиха по една студена вода. Тя още им държи влага, защото и тогава и сега от уж регулаторния държавен орган КЕВР им обещаха да направят проверки на гражданските вопли. Но, както е добре известно, 

у нас най-лесният начин да замажеш един проблем, е да създадеш комисия и да обещаеш проверка. 

В София монополистът трябваше да възстанови 36 млн. лева на потребителите. Връщането на надвзетите суми за август-март трябваше да е чрез приспадане от текущите сметки. Общо за юни са върнати над 10 млн. лева, а за юли - близо 14 млн. лева, а за август остават още 13 млн. лева за възстановяване. Обаче софиянци продължават да получават тлъсти изравнителни сметки и хептен се ошашавиха какво са дали и какво трябва да им връщат. "Близо 73% от клиентите имат да получават пари от топлофикациите, а 27% имат да доплащат", съобщи бтв.  Общото потребление за отминалия отоплителен сезон за парното и топлата вода е около 410 лева за апартаменти до 50 квадратни метра и до близо 800 лева за апартаменти до 100 кв.м. Сега се оправдават, че изравнителните сметки на самите фирми и на онези, които те си наемат - топлинните счетоводители, се различавали и несъответствията във фишовете идели оттам. Не че това трябва да интересува драгия им клиент и да му усложнява живота, ама нейсе. Как ще приключи целият този хаос, забъркан от общинското дружество в София и останалите в страната, ще видим. Надали обаче ще е в полза на драгия потребител на парно и топла вода. Затова е важно отрано да пийне пак една студена вода.

Иван Хиновски пред novini.bg: Иде тежка енергийна зима, мнозина няма да могат да си плащат битовите сметки

Последвайте канала на

Аделина Делийска
3768 0

Свързани новини

Водещи новини