Стотици се поклониха пред чудотворната икона на Пресвета Богородица Троеручица в Троянския манастир

  • 15 август 2020 13:11

  • 1004
  • 0
Стотици се поклониха пред чудотворната икона на Пресвета Богородица Троеручица в Троянския манастир
© Булфото (архив)

Стотици се поклониха пред чудотворната икона на Пресвета Богородица Троеручица в Троянския манастир "Успение Богородично".

На храмовия празник на Светата обител Ловчанският митрополит Гавриил оглави тържествената Света литургия, в съслужение с игумена Велички епископ Сионий. Заради пандемията, богослужението бе на открита сцена в двора на манастира.

"Днес е един от най-големите християнски празници през годината, а за тази Света обител е храмов празник вече векове наред. Света Богородица е била по-високо не само със своята любов към Господа, но и със своето смирение, заради което тя не е желаела да бъде възхвалявана от писанията, поради което за нея е много малко писано в Светото Евангелие, но светът е преизпълнен с благодатни чудеса по молитвите на Света Богородица. Тук, на земята, тя се е стараела да бъде неизвестна, скромна, а там, на небесата, заради това Господ ѝ е дал такава слава, че ние тук виждаме нейната благодат", заяви пред събралите се миряни Ловчанският митрополит.

Той добави, че Света Богородица е с нас със своите чудотворни икони, една от които е в Троянската света обител, с многото чудеса, които тя върши и до ден днешен за хората, които имат вяра и любов към нея.

 

Голяма Богородица е!

 

Дядо Владика честити празника и от името на Светия синод и Негово Светейшество българския Патриарх НеофитПатриарх НеофитНеофит I е висш български православен духовник, глава на Българската православна църква и на, който тази година, заради пандемията, не присъства на богослужението в манастира. "Предавам тяхното благословение за здраве, духовно и материално благополучие, за успех в живота. Нека се стараем поне малко да подражаваме на любовта на Божията майка и на нейното смирение, за да можем да получим от небесните дарове, които е имала тя", добави митрополит Гавриил.

По традиция чудотворната икона на Пресвета Богородица Троеручица беше изнесена от манастира и с литийно шествие пренесена до параклиса на място, където е извършила първото си чудо. Там беше отслужен водосвет, след което вярващите отново се помолиха пред чудотворната ѝ сила.

Novini.bg
1004 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини