Пред ВМА отбелязаха Деня на спасението

Пред Паметника на медицинските чинове в градинката пред ВМА с 1-минутно мълчание бе почетена паметта на всички лекари, медицински сестри, полицаи, доброволци и граждани, загинали при спасяването на човешки живот. На церемонията присъстваха здравният министър проф. Костадин Ангелов и кметът на София Йорданка Фандъкова, предаде репортер на Novini.bg

"Денят на спасението" се отбелязва за първи път през 2005 г. по инициатива на д-р Тотко Найденов, главен редактор на в. "Български лекар", с подкрепата на ВМА и със съдействието на Министерство на здравеопазването, Български лекарски съюз, Български червен кръст и синдикатите.

Известни са имената на над 130 лекари и 20 медицински сестри, загинали по време на работа, предимно след извършване на тежки среднощни операции, катастрофи с линейки, както и след заразяване болестите на свои пациенти. В списъците са и полицаи, минни спасители и обикновени граждани, изгубили живота си, спасявайки други хора.

"Денят на спасението" през тази година преминава под знака на COVID-19 – заразата, която засегна милиони хора по целия свят. За съжаление към черните списъци през 2020 г. добавяме и имената на четирима лекари, една медицинска сестра и двама шофьори на линейки, които до последно помагаха на болни от новия коронавирус, но загубиха битката за собствения си живот.

Инициаторът на събитието д-р Тотко Найденов също отдаде своята почит към паметта на загиналите при спасяването на човешки живот

На събитието присъстваха представители на Министерство на отбраната, Министерство на здравеопазването, Министерство на вътрешните работи, Български лекарски съюз, НЗОК, Български червен кръст, КНСБ, КТ "Подкрепа", представители на лечебните заведения в столицата, както и доброволци, които по време на извънредното положение у нас помагаха на екипите на първа линия в битката с COVID-19.

Коментари

  1. 2020.08.14 | 13:52
    Поклон.
  1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Общество

още

Анкета

Как трябва да реагира държавата при ръста на новите случаи на коронавирус у нас?

Как трябва да реагира държавата при ръста на новите случаи на коронавирус у нас?

Избрано от Интернет