Станциите на метрото от "Овча купел" до "Хаджи Димитър" са напълно готови

  • 13 август 2020 21:05

  • 7970
  • 3
Станциите на метрото от "Овча купел" до "Хаджи Димитър" са напълно готови
© Булфото (архив)

Част от третата линия на метрото стартира до края на месеца. Осем от станциите вече са готови и са започнали тестове на движението на влаковете между тях.

Станциите на метрото от квартал „Овча купел” до бул. „Владимир Вазов” вече са напълно готови и до дни ще посрещат пътници. А догодина цялата трета линия ще е факт и ще бъде пусната в експлоатация до Околовръстния път при разклона за „Горна баня”. Изграждат се и специални прегради, както по новата, така и по старите линии на метрото, за да не се стига до инциденти.

Фандъкова: До края на август ще бъде пусната третата линия на метрото от "Красно село" до бул. "Владимир Вазов"

Готовите метростанции са разположени в квартал „Овча купел”, на булевард „България”, при Александровска болница, на Патриарха, до парка „Заимов” и театър „София и на булевард „Владимир Вазов”. След приключване на тестовете на влаковете от вчера започна работа на приемателната комисия и очаквам до края на този месец да пуснем първите 8 километра и 8 метростанции от третата линия на метрото, обясни кметът на столицата Йорданка Фандъкова.

Взети са мерки, за да се осигури безопасността на пътниците. „Заедно с изграждането ние монтирахме такива врати, такива прегради,  които са част от системата на самото движение на влаковете. Така че когато влакът спира, съответно отваря само тази част, която съвпада с вратата му”, допълни Фандъкова пред Нова телевизия.

„За жалост имаме такива случаи с жертви, с трагичен край. Отделно от това се надявам, че това ще възпрепятства и случаи на опити за скачане за самоубийство”, коментира Валентин Тодоров,  заместник- началник на управление „Експлоатация”, към столичния „Метрополитен”.

Дават нови 15 милиона лева за метрото

За настоящите станции на метрото се изграждат друг тип предпазни огради. По неволя, защото влаковете са различен вид и с различен брой врати.

„Това е една иновационна система, която общо взето в Европа почти я няма. Реално внедряване за пръв път се случва в България”, допълни Валентин Тодоров.

Изградено е и лазерно табло, което показва къде точно трябва да спре влакът. Засега обезопасителни прегради има на две от метростанциите – „Стадион Васил Левски” и „Опълченска”.

До две години предстои обезопасяване и на всички 12 станции от първата линия на метрото.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
7970 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Гражданин

2020.08.15 | 19:19

3
Браво за обезопасяването. Това е за децата ни. Има закъснение по пускането на метрото, но по-добре малко закъснение от колкото нищо или пък липса на безопасност!

2020.08.14 | 06:13

2
1. ЦЯЛОСТЕН АНАЛИЗ НА ПРЕХОДА И ДЪЛГОСРОЧНИ ПРИСЪДИ ЗА ВИНОВНИЦИТЕ ОГРАБИЛИ БЪЛГАРСКИЯ НАРОД ПРЕЗ ПЕРИОДА 1990 – 2020 ГОДИНА. КОНФИСКАЦИЯ НА ПРИДОБИТОТО ОТ ТЯХ ИМУЩЕСТВО, НЕЗАВИСИМО ОТ МЕЖДУВРЕМЕННА ЕВЕНТУАЛНА ПРОДАЖБА ИЛИ ПРЕХВЪРЛЯНЕ НА ДРУГО ЛИЦЕ. 2. БРОЙ НА ДЕПУТАТИТЕ – 120 ДУШИ. 3. ПРЕМАХВАНЕ НА ДЕПУТАТСКИЯ ИМУНИТЕТ И ВЪВЕЖДАНЕ НА МАНДАТНОСТ ЗА ДЕПУТАТСКИ МАНДАТ НЕ ПОВЕЧЕ ОТ ДВА МАНДАТА. 4. ПРОВЕЖДАНЕ НА ЛУСТРАЦИЯ НА ДЕПУТАТИТЕ И МИНИСТРИТЕ, ЗЕМАЛИ ТЕЗИ ПОСТОВЕ ОТ 1990 ГОДИНА ДОСЕГА. 5. РЯЗКО НАМАЛЯВАНЕ НА БРОЯ НА ВИСШИТЕ УЧЕБНИ ЗАВЕДЕНИЯ, КОЕТО ДОВЕДЕ ДО КОРУПЦИЯ И ДЕВАЛВАЦИЯ НА ОБРАЗОВАНИЕТО. 6. ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ В ЦЯЛОСТ НА ДЪРЖАВНАТА ЗДРАВНА СИСТЕМА И ЗАБРАНА НА ЧАСТНАТА БОЛНИЧНА И ЛЕКАРСКА ПРАКТИКА, КОИТО ПРЕВЪРНАХА ГРАЖДАНИНА ОТ ПАЦИЕНТ В КЛИЕНТ ДА ПОЛЗВАТ БЮДЖЕТА НА НЗОК. РЕВИЗИЯ НА ИМОТНОТО СЪСТОЯНИЕ НА ДИРЕКТОРИ НА ДЪРЖАВНИ И ЧАСТНИ БОЛНИЦИ И КОНФИСКАЦИЯ НА ИМУЩЕСТВОТО ИМ. 7. РЯЗКО СНИЖАВАНЕ БРОЯ НА ДЪРЖАВНАТА АДМИНИСТРАЦИЯ, ЧРЕЗ ЗАКРИВАНЕ И ОПТИМИЗИРАНЕ СЪСТАВА НА НЕНУЖНИ ДЪРЖАВНИ АГЕНЦИИ, ДИРЕКЦИИ И КОМИСИИ. 8. ПРЕМАХВАНЕ НА ПОНЯТИЕТО „БОРД НА ДИРЕКТОРИ” И ОСВОБОЖДАВАНЕ НА ТЕХНИТЕ ЧЛЕНОВЕ. И това е само началото за връщане на държавата на нейния собственик – БЪЛГАРСКИЯ НАРОД.
Дамяни

2020.08.13 | 22:53

1
Лили майко, то приказки то чудо. Миналата Година септември се фукаха че ше го пуснат за кметските избори и после оп...знам едно, Геп са популисти и крадци. Нямало друго такова метро

Добави коментар

Водещи новини