Започва изграждането на Контролно-информационен пункт "Седемте Рилски езера"

Министърът на околната среда и водите Емил Димитров и директорът на Дирекция "Национален парк Рила" Красимир Андонов ще участват в първа копка за изграждане на Контролно-информационен пункт "Седемте Рилски езера". Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на околната среда и водите /МОСВ/.

Церемонията с водосвет ще е утре, от 11.00 ч., в района на хижа "Рилски езера", на територията на Национален парк "Рила".

На събитието са поканени представители на държавната администрация, народни представители, местната власт, контролни органи, неправителствени организации и медии.

Не е ясно кой ще контролира джиповете към Рилските езера

След построяването на Контролно-информационния пункт /КИП/ в част от сградата ще се предоставят помещения за база на Планинската спасителна служба при БЧК за осигуряване на целогодишно дежурство от планински спасители за по-бърза и своевременна реакция при обезпечаване на пострадали туристи. Също ще се гарантира и присъствието на служители на Парковата охрана и ще се създадат оптимални възможности за провеждане на интерпретативни и образователни програми за посетителите и осигуряване на тяхната безопасност.

В пункта служители на Дирекцията ще дават информация на посетителите на парка за туристическите маршрути, местните забележителности, биоразнообразието, правила за поведение на посетителите, режимите и нормите в защитената територия.

Необходимостта от изграждане на Контролно-информационен пункт в близост до хижа "Рилски езера" се обуславя от големия интерес и увеличаване броя на посетителите в района на циркуса на Седемте рилски езера. Със създаването на пункта ще се постигне по-ефективна контролно-охранителна дейност и управление на туристопотока.

Общата стойност на дейностите по изграждането на обекта е в размер на 497 381,15 лв. без ДДС, осигурени от Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда.
 

Коментари

  1. 2020.08.12 | 16:21
    А, дали ще има малко "кафенце" , сгушено в новостроящият се информационен център ??
  1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Общество

още

Анкета

Как трябва да реагира държавата при ръста на новите случаи на коронавирус у нас?

Как трябва да реагира държавата при ръста на новите случаи на коронавирус у нас?

Избрано от Интернет